Tereza Mej ne podnosi ostavku zbog rezultata na izborima

Premijer Velike Britanije Tereza Mej nema nameru da podnese ostavku bez obzira na rezultate na parlamentarnim izborima, prenose britanski mediji

Foto: capital.ba/ AFP

Premijer Velike Britanije Tereza Mej nema nameru da podnese ostavku bez obzira na rezultate na parlamentarnim izborima, prenose britanski mediji.

Mej se našla pod jakim pritiskom da podnese ostavku pošto su konzervativci izgubili većinu u parlamentu.

Neimenovani izvori, međutim, tvrde da Mej nema nameru da napusti funkciju.

I urednik političke rubrike Bi-Bi-Sija Lora Kinnberg deli ovo mišljenje.

„Tereza Mej nema nameru da kasnije tokom dana objavi da podnosi ostavku“, rekla je Kinsberg, ali je napomenula da „zasad nije jasno da li pokušavaju da “ubiju“ glasine pre nego donese odluku“.

Tereza Mej će se uskoro obratiti javnosti, a najava za to stigla je pošto raste pritisak da podnese ostavku jer konzervativci nisu uspeli da osvoje većinu u parlamentu.

Posle izjave lidera laburista Džeremija Korbina da je došlo vreme da Tereza Mej podnese ostavku jer su izborni rezultati pokazali da je ona „izgubila glasove, podršku i poverenje glasača“, oglasila se i „Siti grupa“ navodeći da je verovatno da će premijerka podneti ostavku pošto nije osvojila većinu.

„Sledi period političke neizvesnosti“, navela je „Siti grupa“.

Mej je noćas poručila je da je zemlji potreban period stabilnosti i da će ona preuzeti odgovornost za to, ako osvoji većinu.

„Trenutno, više nego išta, zemlji je potreban period stabilnosti“, rekla je Mej, preneo je Rojters.

Konzervativci premijerke Tereze Mej osvojili su 42,4 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji, a opozicioni laburisti 40,2 odsto, preneo je Bi-Bi-Si nepotpune nezvanične rezultate, ističući da nijedna partija neće moći da ima većinu u parlamentu od 650 mesta.

Na trećem mestu su liberaldemokrate sa 7,1 odsto osvojenih glasova, a potom sledi Škotska nacionalna partija sa 3,1 odsto.

Prema trenutnim podacima, konzervativci će imati 313 mesta u parlamentu, laburisti 260, Škotska nacionalna partija 35, a liberaldemokrate 12.

To znači da su torijevci izgubili većinu u parlametnu.

Izlasnost je bila 68,7 odsto.

Britanski mediji spekulišu da bi Mej mogla da podnese ostavku na mesto, čime je ugroženo i njeno mesto šefa vlade, a kao mogući naslednik pominje se Boris Džonson.

Izvor: Novosti/ Tanjug

Ostavite odgovor