NEKATEGORIZOVANO

Nova tužba Grka protiv RTB Bor

Beograd — RTB Bor u 2019. godini očekuje novi postupak sa grčkom firmom Mitilineos I to pred sudom u Atini, saznaju Večernje novosti.

Foto: bor030.net

Odbrana Srbije pokušaće, kako navode, da ospori vođenje tog postupka uz obrazloženje da je arbitraža već završena u Švajcarskoj pre nekoliko dana i po toj presudi Srbija je dužna da grčkoj kompaniji isplati između 30 i 40 miliona evra.

Prema informacijama tog lista, Grci koji su sredinom devedesetih godina prošlog veka, u vreme sankcija međunarodne zajednice sklopili ugovor o strateškom partnerstvu sa RTB Bor, iskoristili su i klauzule iz ugovora po kojima je za “sva sporna pitanja nadležan sud u Atini”.

Šta je tačno predemt postupka, niko u RTB Bor nije želeo da komentariše, ali je gotovo izvesno da će Mitilineospokušati da pred sudom u glavnom gradu Grčke naplati svoja dugovanja do poslednjeg centa.

Jer, Mitilineos je na ime kamata i izgubljene dobiti na arbitraži u Ženevi tražio isplatu 65 miliona evra, ali je sud odlučio da im skoro prepolovi iznos.

Grčka kompanija je sredinom devedesetih godina prošlog veka sa RTB, uz posredovanje države Srbije, zaključila ugovor o strateškom partnerstvu. Oni su tada, navodno, investirali oko 17 miliona dolara u obrtna sredstva, ali i snabdevali RTB koncentratom bakra. U planu je bila i izgradnja nove topionice, vredne oko 130 miliona dolara.

Koliki je tačan dug koji RTB ima prema „Mitilineosu“ zna se samo iz poslovnih knjiga borske kompanije.

Međutim, poznavaoci prilika kažu da ni Grci tada nisu ispunili svoj deo obaveza, zbog čega se taj slučaj u „Boru“ nazivao „mutilineos“.

„Grcima je dugovan bakar kada je cena tog metala bila 1.600 dolara po toni. Međutim oni su prilikom tužbe računali najpovoljniju cenu crvenog metala na Londonskoj berzi metala, pa su tako i došli do sume od 65 miliona evra“, navodi naša odbrana.

Ono što je nepobitno je da u poslovnim knjigama RTB stoji dug od 17 miliona dolara i 4.000 tona bakra, koji je dobijen preradom koncentrata koji je „Mitilineos“ isporučio RTB. Umesto da se taj dug vrati, novac je, 2000. godine, navodno iskorišćen za isplatu plata radnicima „Bora“.

Međutim, postoji i nezvanična najava da će i londonska „Standard banka“, koja je od multinacionalne kompanije „Glenkor“ otkupila sva potraživanja koja su oni imali ka RTB, pokušati da svoja dugovanja naplati na sudu. Ranije se pominjalo da je sa Englezima, kojima se duguje oko 78 miliona evra, postignut dogovor o otpisu 51 odsto potraživanja i isplati ostatka duga na rate, ali nije poznato da li je taj dogovor i zaživeo.

U vreme kada je potpisan ugovor sa „Mitilineosom“, generalni direktor RTB bio je Ninoslav Cvetanović. Tada je jedan od članova menadžmenta, i to kao direktor Rudnika bakra „Bor“, bio i Blagoje Spaskovski, aktuelni prvi čovek borske kompanije.

Izvor: Novosti/ B92

Ostavite komentar