DSS: RIK ignoriše odluke Ustavnog suda! Nezakonita odluka glasovima predstavnika kandidata Vučića, Čanka i Parovića.

SAOPŠTENJE DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE


NOVA NEZAKONITA ODLUKA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

Brutalno ignorišući odluke Ustavnog suda, Republička izborna komisija je donela nezakonito Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika republike, glasovima članova-predstavnika kandidata Aleksandra Vučića, Nenada Čanka i Miroslava Parovića.

I pored toga što je Ustavni sud Srbije doneo odluke kojima je utvrdio nezakonitost sprovedenih izbora na teritoriji Kosova i Metohije 2014. i 2016. godine, RIK je usvojila novo Uputstvo kojim se ostavlja mogućnost istovetnog nezakonitog postupka.

Članom 10. Uputstva RIK-a izričito je navedeno da će odluku o tome da li će izbori biti sprovedeni zakonito ili nezakonito doneti Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Time je već unapred potvrđena opravdanost sumnje u regularnost izbornog procesa na KiM i na ovim predsedničkim izborima.

Predsednički kandidati neće moći da vrše kontrolu na biračkim mestima, niti da kontrolišu transport izbornog materijala sa svih biračkih mesta na KiM do Vranja i Raške, gde će se glasovi brojati i utvrđivati izborni rezultat.

Demokratska stranka Srbije podseća da je članom 166. Ustava Srbije utvrđeno da su „odluke Ustavnog suda konačne, izvršne i opšteobavezujuće“, a članom 171. da je „svako dužan da poštuje i izvršava odluku Ustavnog suda“.

Svesno donošenje nezakonitih akata od strane RIK-a, republičkog organa, ukazuje da se Srbija voljom vlasti ispisuje iz kruga zemalja koje se mogu nazvati pravnom državom.

Informativna služba DSS Beograd, 23. mart 2017. godine

Ostavite odgovor