VESTI

Ansambl Ruske Armije „Aleksandrov“ dolazi u Novi Sad (VIDEO)

Akademski ansambl pesama i igara Ruske Armije „Aleksandrov”, koji se smatra simbolom i ponosom ruske kulture, gostovaće 11. novembra u Velikoj dvorani SPC „Vojvodina”, najavili su organizatori.

Foto: Screenshot/ Youtube

Ovaj čuveni ansambl, koji se u celom svetu stavlja u rang sa ruskim brendovima kao što su Boljšoj teatar, Ermitraž ili Tretjakovska galerija, utemeljio je 1928. godine čovek po kojemu nosi ime – oficir Aleksandar Aleksandrov.

Trupa, koja je se u početku sastojala od samo 12 ljudi: osam pevača, dva plesača, svirača harmonike i naratora, već do 1937. narasla je na 274 umetnika, da bi dostigal maksimum 1948, kada je brojala 313 izvođača. Posle avionske nesreće u kojoj su 25. decembra 2016. među 92 poginule osobe stradala i 64 člana slavnog ansambla, „Aleksandrov„ je obnovljen i danas ponovo broji više od 200 ljudi, uključujući 150 profesionalnih umetnika: soliste, muški hor, orkestar, plesačke grupe…

Tokom svog postojanja i tradicije duge gotovo devet decenija ansambl ‘’Aleksandrov’’ je dobio najviša domaća i međunarodna priznanja a mnogobrojna diskografska izdanja zabeležila su milionske tiraže.

U njihov repertoar je uključeno više od 2.000 pesama, od narodnih, do rodoljubivih i vojničkih pesama i igara, a izvode i duhovnu muziku, kao i klasiku, odnosno dela ruskih, ali i svetskih kompozitora.

Vašim klikom na neku od reklama, donirate rad Jutarnjeg GLASnika. Hvala.

Izvor: Dnevnik/ M. S.

Ostavite komentar