VESTI

„Idea“ prodavala sirup umesto pravog meda

Ministarstvo poljoprivrede iz trgovinskog lanca „Idea“ povlači livadski med pod robnom markom „K plus“, pošto je utvrđeno da je reč o falsifikatu.

Foto: Printscreen/ volimpodgoricu.me

Med, koji je bio na akciji od 25. do 27. avgusta, prodavao se za 569 dinara po kilogramu, dok je uz ovu teglu trgovac drugi kilogram nudio za samo 171 dinar, što je popust od 70 procenata, piše Politika u dodatku „Potrošač“. Ovo je izazvalo sumnju potrošača, a potom i domaćih pčelara koji se već godinama bore protiv falsifikata meda. Slučaj je prijavljen inspekciji koja je odmah reagovala, kontrolisala ovaj med i pronašla falsifikate zbog čega je i preduzela mere, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

„Posle prvobitne kontrole, uradili smo i superanalizu koja je potvrdila prethodne nalaze i izdat je nalog da se roba povuče“, kaže Nedimović i dodaje da će se danas znati više detalja o količinama i akciji koju je Ministarstvo poljoprivrede sprovodilo u poslednja tri meseca na suzbijanju falsifikata meda. Inače, inspekcija je nakon dospele superanalize ušla u pogone proizvođača „Aza“ koji je pakovao med za „Ideu“.

Prema nezvaničnim informacijama, u medu je pronađena povećana koncentracija dijastaze, mere prisutnosti pčelinjeg enzima u medu. U prvoj analizi ovaj parametar kvaliteta meda je iznosio 55 jedinica, što je, prema rečima stručnjaka, nelogično za prirodan med. Ona je u ovom slučaju udvostručena što, kako kažu, sagovornici Politike, ukazuje da je ovaj enzim veštački dodavan u ovaj med, po svemu sudeći i nestručno.

Dr Dušanka Milojković Opsenica, profesor sa Katedre za analitičku hemiju Hemijskog fakulteta u Beogradu, kaže za Politiku da je već čula, i to iz Hrvatske, da u Srbiji može da se kupi ovakav med.

„Reč je o livadskom medu, a problem je što za ovu vrstu, koja se inače nauiva poliflorni med, ne postoje standardi i neko ko ga je pravio znao je da sadržaji dijastaze ne mogu da se provere. Za osnovne evropske monoflorne vrste meda postoje definisani opsezi sadržaja dijastaze. Recimo, za med od uljane repice dijastaza se kreće od 26,9 do 32, suncokretov od 14 do 26,5, a bagremov od 5,5 do 15,5“, kaže Milojković Opsenica.

Za livadski, dodaje, nema graničnih vrednosti.

„Međutim, ako za pojedinačne vrste nemate zabeleženu vrednost dijastaze od 55, onda ni kombinacija više vrsta ne bi mogla da da tu vrednost. To je zdravorazumsko tumačenje“, kaže prof. Opsenica. Ona dodaje da je ovaj med verovatno zdravstveno ispravan i bezbedan po Pravilniku o bezbednosti hrane, ali nema ono što se od meda očekuje. Kupci su prevarenije su umesto meda kupili verovatno neki hidrolizovani sirup.

Jedna od velikih pretnji je i takozvani kineski med koji nije samo problem Srbije nego i Evropske unije. EU godišnje uveze 80.000 tona meda iz Kine, što je naš četrdesetogodišnji izvoz u Evropsku uniju.

„Kompanija ‘Merkator S’, svoj ‘k plus’ med proizvodi u saradnji sa ‘Aza’ d.o.o, koja osiguranje i bezbednost proizvoda obezbeđuje kroz Hasap sistem i IFS standard. Ta kompanija je registrovana i odobrena za proizvodnju, preradu, otkup i pakovanje meda od strane Ministarstva poljoprivrede, šunarstva i vodoprivrede, odnosno Uprave za veterinu. Samim tim je redovno kontroliše Uprava za veterinu“, saopštili su juče za Politiku iz ove kompanije.

Kako kažu, republička veterinarska inspekcija redovno obavlja provere kvaliteta meda u „Idea“, „Roda“ i „Merkator“ prodavnicama i kvalitet „k plus“ meda nikada do sada nije doveden u pitanje. Poslednja provera obavljena je u jednoj beogradskoj „Idei“.

„U ovom ispitivanju je utvrđeno da je vrednost aktivnosti dijastaze u ‘k plus’ medu odgovarajuća“, kažu u ovoj kompaniji.

Autor: Politika

Izvor: 021

One Reply to “„Idea“ prodavala sirup umesto pravog meda

 1. Morate voditi računa kada komentarišete jer je tu interes izvesnog Rodoljuba živadinovića, predsednika saveza pčelara. On u svom ličnom interesu sprovodi određenu „hajku“ koja je usmerena na sve koji su protiv njegovih interesa (njegovih linih interesa).
  Ako ste bolje upoznati savez pčelara je krenuo u izgradnju pogona za otkup i plasman meda. Kao član vldajuće stranke u povlašćenom je položaju i ima puno fotografija gde je on u društvu Glamočića, ministra Nedimovića ili sadašnje predsednice vlade Ane Brnabić (nađite na sajtu SPOS). Konkurenciju treba onesposobiti i to se izgleda i radi.

  Ove senzorske analize su kao 3 sekunde u reketu: može sudija da vas zeza kol’ko hoće.

  PS
  Inače, dotični Živadinović ne može da namakne novac za pogon, ali ne dozvoljava da se osnuje akcionarsko društvo, jer onda on tu može izgubiti LIČNI uticaj. Zato i rade senzorske analize, a nema izveštaja o hemijskim analizama pa mu to dođe kao stvar ukusa. A o ukusima ne treba raspravljati. Osnovna poruka koju Politika prenosi je: Kupci su prevarenije su umesto meda kupili verovatno neki hidrolizovani sirup. Verovatno…E to je “naučni” i stručni zaključak. P i ono “zdravorzumski” što kaže dr Opsenica i to je po pravilniku o kvalitetu meda (a u stvari nije). A i med je po njenom tumačenju “verovatno” bezbedan (pa što onda trči perd rudu i daje izjave u nečiju korist dok se ne urade analize i kaže med JESTE ili NIJE bezbedan). Politika verovatno često učestvuje u igri Živadinovića&CO.

  Suština igre je da se stvori monopol koji će Živadinović voditi voditi pa sve uzmite sa rezervom što Politika prenosi. Inače blokiraju komentre na svom sajtu onih koji su malo više upućeni u problematiku.

  A Živadinovićeva ekipa je sufinansijer laboratorije na Hemijskom fakultetu pa opet zaključite sami pozadinu priče.

  Sekretar Apimondije i predsednica Vlade države
  http://spos.info/predsednik-i-sekretar-apimondije-boravili-u-srbiji/

  sufinansiranje laboratorije
  http://spos.info/izvestaj-sa-sabora-predsednika-drustava-i-udruzenja-clanica-spos-a/

  Članovi vlde i Živadinović “osvedočeni” (stranački) prijatelji
  http://spos.info/ana-brnabic-osvedoceni-prijatelj-pcelarstva-nova-je-predsednica-vlade-srbije/

Ostavite komentar