Preminuo jedan od tvoraca rokenrola, Čak Beri

Rokenrol legenda Čak Beri preminuo je u 90. godini, saopštila je policija američke savezne države Misuri, a prenosi BBC.

Jedan od osnivača rokenrola pronađen je mrtav u vreme ručka u subotu. Iz policije navode da su dobili poziv zbog oko 12.40 po lokalnom vremenu, da su u kući zatekli čoveka koji nije davao znake života, kao su pokušali da ga spasu, ali da je on proglašen mrtvim u 13.26.

Takođe, navodi se da je Berijeva porodica zamolila za privatnost “u trenutku žalosti”.

Karijera Čaka Berija trajala je više od sedam decenija. “Gardijan” navodi da je legendarni gitarista spojio bluz i sving u fenomen ranog rokenrola.

Imao je niz hitova među kojima se najviše ističe “Džoni B. Gud”, jedna od najobrađivanijih pesama u istoriji muzike.

Nagradu Gremi za životno delo dobio je 1984. godine i jedan od prvih ljudi koji su postali članovi Rokenrol kuće slavnih 1986. godine.

 

Čarls Edvard Anderson „Čak“ Beri (engl. Chuck Berry; Sent Luis, Misuri, 18. oktobar 1926) je gitarista, pevač i tekstopisac, koji se smatra jednim od pionira rokenrol muzike.

Sa pesmama kao što su „Maybellene“ (1955), „Roll Over Beethoven“ (1956), „Rock and Roll Music“ (1957) i „Johnny B. Goode“ (1958), Čak Beri je razvio i uveo ritam i bluz u glavne elemente rokenrola, sa tekstovima koji se fokusiraju na tinejdžerski život i korištenje gitarskih soloa napravio je veliki uticaj na kasniju rok muziku.

Rođen u porodici srednje klase u Sent Luisu (Misuri), Beri se od ranih godina zanimao za muziku, a prvi javni nastup imao je u Gimnaziji Samner.

Za vreme srednje škole je odslužio zatvorsku kaznu od 1944. do 1947. zbog oružane pljačke. Nakon što je pušten na slobodu, oženio se i zaposlio u automobilskom postrojenju. Početkom 1953. na njega su uticali gitarski rifovi bluz gitariste T-Boun Vokera, koje je on izvodio sa Džoni Džonson Triom.

Do raspada je došlo kada je on otputovao u Čikago u maju 1955.  Tu je sreo Madi Votersa, koji mu je predložio da kontaktira Leonarda Česa iz Čes rekordsa.

Sa Česom je snimio pesmu „Maybellene“ – Berijevu obradu kantri pesme „Ida Red“ – koja je prodana u više od milion primeraka, i dostigla prvo mesto na Bilbordovoj Ritam i bluz listi.

Krajem pedesetih Beri je postao zvezda sa nekoliko snimljenih hitova i pojavljivanjima u filmu pod svojim imenom. Takođe je osnovao i svoj noćni klub u Sent Luisu, nazvan Berry’s Club Bandstand.

Ali u januaru 1962. Beri je opet morao na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne zbog toga što je tajno prevozio 14-godišnju djevojku preko saveznih granica.

Nakon izlaska iz zatvora 1963. Beri je snimio još nekoliko hitova, kao što su „No Particular Place To Go“, „You Never Can Tell“, i „Nadine“, ali oni nisu postigli uspeh njegovih pesama iz pedesetih.

Beri je bio među prvim muzičarima koji su ušli u Rokenrol kuću slavnih na njenom otvaranju 1986. Beri je uključen na nekoliko Rolingstounovih lista „Najveći svih vremena“, kao npr. kada je postavljen na peto mesto na njihovoj listi 100 najvećih umetnika svih vremena iz 2004.

Foto: vijesti.me, Izvor: B92, Wikipedia

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *