Protest nastavnika u Aranđelovcu zbog napadnutog kolege

Prosvetni radnici Aranđelovca saopštili su da su organizovali protest jer je izostala reakcija nadležnih kada je njihovog kolegu napao roditelj učenika kome je oduzeo telefon i pozvali ministra prosvete i tužilaštvo da urade nešto povodom tog slučaja.

Prosvetni radnici Aranđelovca naveli su da su školske uprave nemoćne jer ne postoji mehanizam za zaštitu nastavnika, već samo učenika.

U aranđelovačkim školama 16. marta nije održan prvi čas u znak protesta zbog incidenta u Osnovnoj školi „Milan Ilić Čiča“, kada je nastavnika matematike Miloša Petrovića pretukao otac jedne učenice jer joj je oduzeo mobilni telefon koji je koristila na času.

Nastavnik Petrović je za portal Gradski biro rekao da je opomenuo učenicu da ne koristi mobilni telefon na čas i oduzeo joj aparat.

„Nakon više mojih upozorenja, napominjem, ne samo tog časa matematike već i čestih žalbi samog odeljenjskog starešine na njeno ponašanje i korišćenje mobilnog telefona, odlučio sam da od učenice zatražim da mi preda telefon, što je ona i učinila. Telefon sam odložio na katedru. Nakon završetka časa učenica je prišla katedri i zatražila da joj vratim telefon. Izričito sam odbio, naveo da zna kakva su pravila u školi“, rekao je Petrović.

On je rekao da ga je po završetku dodatne nastave sačekao otac te učenice koji ga je pitao: „Kakav to problem ti imaš sa mojom ćerkom, zašto mi maltretiraš dete?“.

„Nije on to puno slušao već je priču drsko prekinuo rečenicom: ‘Vraćaj telefon’. Odgovorio sam mu da pravila u školi ne određuju roditelji već su oni ti koji treba da vaspitaju decu da poštuju pravila koja već postoje u školi. Odbio sam da vratim telefon i rekao da će telefon dobiti od odeljenskog starešine, nakon razgovora s njim“, naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, otac učenice ga je nekoliko trenutaka posle napao.

„Odjednom sam osetio jak stisak oko vrata, otac devojčice me je s obe ruke uhvatio za vrat, pribio uz ugao prozora, nalegao na mene i počeo da steže sve jače tj. da me davi. Stiskao je zube i kroz njih govorio: ‘Znaš da ću da te udavim, barabo jedna! To je trajalo oko dvadesetak sekundi i kad sam već počeo da gotovo gubim svest, trgao sam se bočno i skliznuo niz staklo na pod“, kazao je nastavnik.

Napadnuti profesor dao je izjavu MUP-u.

Prema članu 113. važećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, jednom od devet težih povreda obaveza učenika smatra se upotreba mobilnog telefona u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih.

Foto: N1, Izvor: Beta

Ostavite odgovor