Rumuni opet na ulicama: „Želimo pravdu, ne korupciju“

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice rumunske prestonice Bukurešta, u znak podrške Nacionalnom antikorupcijskom direktoratu, zahtevajući da državne institucije budu oslobođene od političkog uplitanja.

Demonstranti su duvali u pištaljke noseći rumunske i američke zastave na trgu Pobede, na kome su i institucije Vlade. Odatle, demonstranti su se zaputili prema zgradi parlamenta.

Demonstranti su uzvikivali „Rumunijo, probudi se!“ i „Želimo pravdu, ne korupciju“!  Ovo je poslednji u nizu antivladinih protesta u Rumuniji.

Masovni protesti izazvani su sada već povučenim vladinim dekretom o dekriminalizaciji nekih krivičnih dela iz oblasti korupcije. Međutim, Vlada levog centra i dalje planira da uvede tu meru u parlament kao nacrt zakona.

Demonstranti su obećali da će ovi protesti označiti novu eru u rumunskoj politici, prenosi AP.

DNA je rumunska agencija zadužena za sprečavanje, istragu i procesuiranje slučajeva korupcije, kao što su mito, pronevera i ucena, a koji su rezultirali materijalnom štetom većom od 200.000 evra, ili u kojima vrednost u formi novca ili roba premašuje 10.000 evra.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda,  Autor teksta: Srna/ Izvor N1

Ostavite odgovor