VESTI

Šabački ekološki pokret je organizovao akciju čišćenja planine Cer.

OKIĆENI CER

Foto: Slavica Jovanović
Povodom Dana čistih planina Šabački ekološki pokret je organizovao akciju čišćenja planine Cer.

Ovo je 17 akcija čišćenja Cera za svojih 18 godina postojanja ŠEP-a. Pre akcije aktivisti pokreta su posetili spomen kusturnicu cerske bitke na Tekerišu i poklonili se senima naših junačkih ratnika. Ekolozi su čistili područje od raskrsnice za Krupanj pa do paninarskog doma „Lipove vode“.To predstavlja dužinu oko 7 kilometara.

Foto: Slavica Jovanović

Iako je JKP“Stari grad“ iz Šapca postavio kontejnere i u najudaljenim selima Šapca, pa i kod navedene raskrsnice, neodgovorni „otpadnici“ i dalje zagađuju lepu cersku šumu koja je pluća Šapca.

Što se tiče otpada i dalje je najviše prisutan plastični otpad (flaše i kese), staklo,građevinski materijal, gvozdeni predmeti i papir. U akciji čišćenja su, pre svega učestvovali odrasli članovi Pokreta, dok učenici nisu, jer trenutno ne postoji volja rukovodstva osnovnih škola da sarađuju sa ekološkim pokretom, iako u školama postoji ekološki predmet i ekološke sekcije, a ova aktivnost bi im omogućila da realizuju deo svojih aktivnosti.

Foto: Slavica Jovanović

Za decu bi pogotovoimao veliki značaj odlazak na Cer, s obzirom na nadmorsku visinu Šapca. Po rečima predsednika izvršnog odbora Pokreta, advokata Trifuna Drobnjaka, ipak se nešto kreće, jer količina bačenog otpada u odnosu na predhodne godine je osetno manja, što je posledica više faktora, a sigurno je ,jedan od faktora i dugogodišnje delovanje Šabačkog ekološkog pokreta.

Autor: SLAVICA JOVANOVIĆ

[frontpage_news widget="9692" name="Prethodni članci"]

Ostavite komentar