DRUŠTVO SRBIJA SVET

Afera Nestalih beba“ podelila udruženja: Nikako da se slože-incident na konferenciji za novinare- Galerija FOTO

Afera Nestalih beba“ podelila udruženja:

Nikako da se slože-incident na konferenciji za novinare

Afera nestalih beba, jedan od najvećih zločina, i dalje nema svoj epilog. Sporan predlog zakona o rešavanju ovog pitanja izazvalo je još veću napetost koja je kulminirala cepanjem istog u Skuštini Srbije, ali i svađe između udruženja.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je predlog zakona o nestalim bebama i uputio ga Skupštini na razmatranje.

Pre nekoliko dana, na javnom saslušanju zakona Vladimir Čičarević iz Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, izašao je za skupštinsku govornicu i pocepao predlog zakona o nestalim bebama!

Čičarević je na konferenciji objasnio da se opredelio na takav čin zato što je bio izrevoltiran činjenicom da nam je zakon, koji je rađen pet godina i u kojem nijedno udruženje nije učestvovalo, predstavljen kao „ultra mega-giga profesionalno urađen i da treba da pomoge u rešavanju afere nestalih beba“.

„To nije bio emotivni čin, više moralan da iskažem nezadovoljstvo. Ujedno sam bio svestan da se radi o predlogu zakona, jer ja pravi zakon nikada ne bi pocepao“, izjavio je Čičarević i dodao da je sramno što su udruženja pozvana da dođu i slušaju o nečemu što nema veze sa nestalim bebama.

Cicarevic cepa zakon

Čičarević je na javnom saslušanju predloga zakona u skupštini pocepao zakon. I tada je rekao:

„Ovaj zakon nema veze sa ukradenim bebama! Pet godina udruženja šalju dopsise da je reč o međjunarodnoj trogivni decom i to svi treba da znate. Donesite zakon o UKRADENIM bebama, koji će da reši trgovinu decom ili ćemo mi da pravimo stranku i da vas sklonimo sa vlasti i donesemo zakon kakav treba“.

Na javnom saslušanju predloga zakona, Čičarević je ukazao i na to da je krađa beba tema broj jedan u Srbiji, kao i da se krađa beba dešava i danas. Poručio je da će udruženje instistirati da se donese leks specijalis koji neće imati problem sa retroaktivnošću i krivičnom odgovornošću.

Ana Pejić iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine je Predlog zakona nazvala „kukavičije gnezdo“, jer je „poturen“ da bi se zatvorila bebi afera, a zapravo nismo ni blizu toga.

Zakon je napravljen da niko od učesnika ne bi odgovarao i kako bi oni i dalje ostali zaštićeni od krivičnog gonjenja. „Sila koja je krala decu je i danas mnogo jaka i to koči rešavanje ovog stravičnog zločina“, ocenila je Pejić.

Ona je najavila da će, ako zakon bude u Skupštini pred poslanicima na glasanju, sva udruženja opkoliti zgradu i napraviti haos!

„Ovaj zakon mogu da usvoje za sebe i svoju decu, a nama roditeljima koji ne znamo šta se desilo sa našim bebama treba ISTINA i to koje i zašto to uradio“, naglasila je Ana Pejić.

Osnovne primedbe predstavnika roditeljskih udruženja su da ovim aktom, koji se u originalu zove „Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji“, kako tvrde, nije predviđena istraga i krivično kažnjavanje odgovornih za krađu beba, već samo sudsko ustanovljavanje statusa deteta, odnosno da li je živo, nestalo ili preminulo, kao i to što je rukovođenje DNK bazom na osnovu koje bi se rešavali sumnjivi slučajevi u ekskluzivnoj nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Mirjana Novokmet, Udruženje roditelja „Beogradska grupa“ je istakla da traže da se formira radno telo u čijem sastavu bi bila sva udruženja sa pravnim timovima koji bi popravili nedostatke u dosadašnjim inicijativama predstavnika vlasti.

“ Naša zastupljenost nije do sada bila prisutna , i posledica toga je dovelo do toga da smo izgubili sedamnaest godina, da nam je ponuđen loš i neprihvatljiv zakon. Da bi izbegli da nam se to u budućnosti ponovo dogodi želimo zajedničku saradnju i tažimo: uključite nas u proces jer mi hoćemo samo istinu“, naglasila je Novokmet.

Incident i napuštanje konferencije

Nakon njenog izlaganja prisutnima se obrati i Čičarević koji je žele da imenuje članove vladine Komisije i kroz video snimke prikaže njihove „sporne i mutne radnje“.

Međutim, to je dovelo do velikog negodovanja Udruženja roditelja „Beogradska grupa“ i Udruženje roditelja nestalih beba Beograda, koji su smatrali da to nije teme današnje konferencije, nakon čega su napustili salu.

Čičarević je tom prilikom najavio novu konferenciju na kojoj će se obratiti sam i zamolio sva Udruženja da se ne pravi napeta situacija jer to država želi.

„Moramo ostati složni u ovome jer jedino tako možemo izvršiti pritisak da se ovako sraman zakon ne donese, a istina konačno sazna“, rekao je Čičarević.

Galerija fotografija

Fotografije pre konferencije,PRESS 5.decembar 2019.

Izvor:Mondo  Foto:Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar