AKPA: Dobar novi model izbora sudija i tužilaca, ali prelazni period suviše dug
DRUŠTVO VAŠ STAV

AKPA: Dobar novi model izbora sudija i tužilaca, ali prelazni period suviše dug

Reagovanje AKPA na poslednji Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i na nacrt Ustavnog zakona

AKPA: Dobar novi model izbora sudija i tužilaca, ali prelazni period suviše dug

Najveća novina u poslednjem Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa jeste eksplicitno uvođenje Pravosudne akademije kao ustavne kategorije. Podsećamo da je takav predlog potekao od Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) i izražavamo zadovoljstvo što je prihvaćen od strane Ministarstva i posebno što je pohvaljen od strane Venecijanske komisije. Dobili smo jasan signal, da je to korak u dobrom pravcu.

U pitanju je opredeljenje Srbije za kvalitativno drugačiji pristup izbora sudija i tužilaca čija je ideja u prvom redu da ojača sudijsku nezavisnost kroz povećanje poverenja javnosti u postupak izbora i to treba jasno objasniti široj javnosti.

S druge strane, Nacrtom Ustavnog zakona, stupanje na snagu amandmana koji konstitucionalizuje Pravosudnu akademiju odloženo je za pet godina. Niko još uvek nije obrazložio čemu služi odlaganje primene budućih ustavnih odredbi. Smatramo da je navedeni rok neprimereno dug i da bi njegovim usvajanjem reforma pravosuđa bila usporena. Na današnjem Okruglom stolu koji organizuje Ministarstvo pravde pokušaćemo da raspravljamo i o odredbama Ustavnog zakona koji ima prelazni karekter, kao i da tražimo da se u ovom specijalnom Zakonu detaljnije uredi režim prelaznog perioda.

Podsećamo da je Zakon o Pravosudoj akademiji donet pre devet godina i da bi odlaganje primene važnih ustavnih odredbi u periodu većem od pet godina i to ne od danas, već od perioda stupanja na snagu ustavnih amandmana, učinilo ovu promenu u pravnom sistemu Srbije najdužom pravosudnom reformom.

Ostavite komentar