AKPA: Državno veće tužilaca, telo koje se tajno okuplja i koje ne poštuje naloge Poverenika, ponovo onemogućilo javnost da prati rad njegove sednice

SAOPŠTENjE: DVT PONOVO ONEMOGUĆIO PRISUSTVO JAVNOSTI
Foto. Printscreen

Beograd, 14.03.2018. godine.

Državno veće tužilaca (DVT) je ponovo onemogućilo javnosti da prati rad njegove sednice, i to na taj način što je predstavnik Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) jutros zaustavljen pre sale u kojoj se održavaju sednice, iako je prethodno DVT dobio zvaničnu prijavu AKPA kojom je zatraženo odobrenje za prisustvovanje sednici. Ovo je posebno značajno jer je u toku kontraverzan izbor 52 zamenika javna tužilaca u Narodnoj skupštini, koji je osporen upravo zbog afere sa tajnim spiskom kandidata i sednice na kojoj je isključena javnost.

AKPA ocenjuje da je rad ovog tela više nego sporan i da je nedopustivo kršenje ustavnog prava na obaveštenost. Telo koje ne poštuje čak ni naloge Poverenika za informacije od javnog značaja i koje se tajno okuplja i pod sumnjivim okolnotima vrši izbore na pravosudne funkcije ne doprinosti poverenju građana u javnotužilačku organizaciju i zbog ovoga moraju hitno da reaguju drugi državni organi, ali i međunarodna zajednica.

Na sednici 14. decembra 2017. godine, takođe je bilo povređeno načelo javnosti, jer su isključeni predstavnici strukovnih organizacija sa sednice, a potom je predloženo za izbor 52 kandidata i to sa spiska koje je dospeo u ruke medijima pre same sednice. Kako se to dogodilo i gde je spisak nastao nije objašnjeno, a danas imamo ponavljanje tog scenarija. Ugroženi su osnovni principi vladavine prava i pravne države i to prlikom najvećeg izbora tužilaca još od osnivanja ovog saveta.

Hitno se moraju uvesti audio-vizuelni prenosi sednica ovih tela, kao zakonska obaveza, ali smo svesni da postoji mogućnost da DVT ni to neće poštovati, kao što ne poštuje ni važeće propise.

Prethodni članci

Оставите одговор