DRUŠTVO HRONIKA SRBIJA

Američki marinac osam meseci u srpskom zatvoru, njegov advokat Miša Ognjanović ubijen u gangsterskom stilu

Američki marinac osam meseci u srpskom zatvoru, njegov advokat Miša Ognjanović ubijen u gangsterskom stilu

Mornarica i Ambasada SAD bez komentara

Američki portal „Bazfid“ (BuzzFeed.news) obelodanio je detalje o američkom marincu zvanom „Prljavi“, Danijelu Korbetu, koji se nalazi u zatvoru u Srbiji, navodeći da je on bio pripadnik čuvenog Tima 6 elitne jedinice „foke“ i da je nedavno bio angažovan kao najamnik u Jemenu.

Američki marinac osam meseci u srpskom zatvoru, njegov advokat Miša Ognjanović ubijen u gangsterskom stilu

Portal navodi da Korbet leži u srpskom zatvoru već osam meseci, dok se protiv njega vodi istraga zbog posedovanja ilegalnog oružja.

Podseća i da je u julu njegov advokat Miša Ognjanović ubijen u Beogradu „u gangsterskom stilu“, te da je to ubistvo ostalo nerešeno, uz napomenu da se ne zna da li je vezano za Korbetov slučaj.

Pozivajući se na tri izvora bliska Korbetovoj vojnoj prošlosti, „Bazfid“ navodi da je „Prljavi“ bio raspoređen u borbenim akcijama u Iraku i Avganistanu – najpre u Timu 5 „foka“ od 2004. do 2007, a naredne tri godine u legendarnom Timu 6, poznatom i kao Razvojna grupa ili DEVGRU – jedinici koja je ubila Osamu bin Ladena.

Od 2012, stoji u tekstu, Korbet je bio u mornaričkoj jedinici rezervista poznatoj kao Tim 17 „foka“ i imao je pristup strogo poverljivim informacijama američke vojske.

„Bazfid“ je obelodanio i da je Korbet bio angažovan više meseci u ratom razorenom Jemenu, 2016. godine, a da ga je unajmila američka kompanija „Spear Operations Group“, koju su, tvrdi se, Ujedinjeni Arapski Emirati finansirali da ubija islamističke političke lidere i politički aktivne sveštenike.

Američki portal napominje da nije jasno šta je Korbet tačno radio za tu kompaniju u Jemenu, a ističe da je Abraham Golan, koji se nalazi na čelu kompanije „Spear“, doputovao s Korbetom u Srbiju 2018.

Golan je za američke medije odbio da komentariše zbog čega su posetili Srbiju, a nije želeo da otkrije ni detalje Korbetovog slučaja.

Američka mornarica i Ambasada SAD su, takođe odbile da komentarišu slučaj, dodaje se u tekstu, a izvori na koje se portal poziva kažu da Korbet Ambasadi nije dao ovlašćenje da objavljuje informacije o njegovom slučaju.

„Neki ljudi bliski Korbetovom slučaju u Srbiji spekulišu da bi on mogao biti pijun u tekućem diplomatskom ratu za uticaj u regionu između SAD i Rusije“, zaključuje „Bazfid“, prenosi RTV .

Američki marinac osam meseci u srpskom zatvoru
Saradnik Klintonovog asistenta, pripadnik elitne jedinice Foke uhapšen februara 2018.

Da podsetimo marinac koji je uhapšen u Beogradu saradnik je Klintonovog asistenta objavljeno je 10 februara RTV.

Američki državljanin koji je uhapšen u Beogradu je Danijel Korbet, bivši američki marinac, pripadnik elitne jedinice Foke, pisao je tada Insajderm koji je tvrdio da je reč o istoj osobi, koja je zaposlena u američkoj firmi Rejven militari, čiji je suvlasnik Džej Futlik, a koji je bio specijalni asistent bivšeg američkog predsednika Bila Klintona.

Insajder je tada podsetio da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao pre tri dana da je u jednom „štek-stanu“ u Beogradu uhapšen Korbet D, bivši marinac, i da je kod njega pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Govoreći o tome da li je spremao atentat, Stefanović je rekao da ne sme da iznosi mnogo detalja.

Prema navodima Insajdera, firma Rejven militari imala je zvaničnu internet stranicu do juče, ali je ona ugašena nakon što su tu kompaniju kontaktirali novinari.

Kako navodi Insajder, na sajtu se, kao jedan od važnijih ljudi, navodi ime Danijel K.

„S obzirom na to da nam je potvrđen identitet uhapšenog koji se zove Danijel Korbet i da se sve ostale informacije poklapaju nameće se zaključak da je u pitanju ista osoba. Na sajtu je objavljena njegova fotografija gde mu se lice ne vidi jer je praktično maskiran“, navodi Insajder.

Pogled kroz nišan

Kako dodaje, u njegovoj radnoj biografiji stoji da je 14 godina bio pripadnik američke jedinice Foke, da je učestvovao u akcijama u Iraku i Avganistanu, širom sveta vodio akcije od visoke važnosti, učestvovao u rešavanju talačkih kriza.

Insajder, ipak, ističe da još nema zvaničnih potvrda informacija do kojih je došao tokom istraživanja niti da ih je moguće dobiti ih u ovom trenutku.

Za jednog od suvlasnika kompanije Rejven militari Džeja Futlika, dodaje Insajder, navodi se da je bio specijalni savetnik bivšeg američkog predsednika Klintona za blisko-istočna pitanja, da je učestvovao u brojnim političkim kampanjama, uključujući predsedničku kampanju 1992. kada je radio za Klintona i kampanju kandidata za predsednika Džona Kerija 2004. godine.

Futlik je, ističe, bio i kandidat demokrata za člana američkog Kongresa.

Radio je i sa izraelskim premijerom Šimonom Peresom na projektu pomirenja Izraela sa susedima, tvrdi Insajder, koji je naglasio da je na istom serveru na kom se nalazila adresa sajta firme Rejven militari, registrovan sajt „očigledno povezane firme Crno Jezero Group“, koji je takođe ugašen.

Firma Crno Jezero Group, čiji je osnivač Crno Jezero Invest, registrovana je u Srbiji, osnovana je 18.4. 2016, a ugašena 19.7.2017. godine, navodi Insajder  dodaje da su direktori ove firme bili Džej Futlik i Abraham Golan.

Golan se u jednom od tekstova američkog istraživačkog portala Mothe Jones, ističe Insajder, pominje kao privatni stručnjak za poslove bezbednosti stacioniran u Ženevi, a specijalizovan za poslove obezbeđenja energetskih kompanija u Africi.

„Zanimljivo je da je firma Crno Jezero Group registrovana u Srbiji, po svemu sudeći, osnovana namenski jer je, prema dostupnim izveštajima, ukupan prihod ove firme pre gašenja iznosio oko milion dinara“, primećuje Insajder.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                    Foto:Screenshot

Ostavite komentar