DRUŠTVO VAŠ GLAS

Bahato naučnicima:Kako državni sekretari po nečijim nalozima kao „fantomi“ preko noći postavljaju v.d. direktora u „Vinči“ umesto „čuvenog“ i „omiljenog“ kolektivu dr Rakočevića

IMAMO INFORMACIJE DA ĆE UPRAVNI ODBOR POKUŠATI PROVOKACIJE,SILOM NA AKADEMSKU ZAJEDNICU

Otvoreno pismo predsedniku republike Aleksandru Vučiću kao „zaštitniku“ nauke i državnom sekretaru ministarstvu prosvete, dr Vladimiru Popoviću koji ili po nečijem nalogu ili „bahato“ i „ishitreno“ donosi zaključke, sprovodi menjanja v.d. direktora u najznačajnijem Institutu „Vinča“ u mraku, tokom noći

„Ako ne znaš , slušaj pametnijeg“

Ako ne znate da poštujete nečiji uspeh, nemojte da gledate da ga uništite, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Aleksandar Vučić, povodom makete tenka ispred stadiona, e pa dragi dr Vladimire Popoviću, državni sekretaru, zapamtite to“

PROVIDNI STE- DOSTA BAHAĆENJA, NE PRAVITE PROVOKACIJE

I jedno upozorenje ne pokušavajte silom da pravite haos u Institutu Vinča od nacionalnog značaja, jer postoje insinuacije da će se to i iscenirat, a da se onda eto zbog „teške s i knfliktne situacije u kolektivu“ zameni v.d. direktor

INSTITUT za nuklearne nauke „Vinča“na silu dobija novog v. d. direktora, umesto dosadašnjeg Zlatka Rakočevića.

Naime interesantna je izjava dr Vladimira Popovića,koju je dao „novim“ Večernjim novostima,gde je diskriminisao znanje, pamet, podršku kolega naučnika i to vrhunskih, dokazanih, a ne onih „kabinetskih“ sa radovima koje je ko zna ko pisao.

– Biće imenovana osoba iz sveta nauke, apolitična, sa visokim naučnim referencama i iz redova zaposlenih u „Vinči“ – najavio je za „Novosti“ prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. – Nije tačno da hoćemo da vratimo prethodnu upravu, koja je smenjena.

Kroz istoriju, a i sada „sede“ glave posebno u nauci imaju previše znanja, i oni su jedini koji mogu da ta ista prenesu mladima , kako bi nasledili i unapredili nauku, neki „menadžeri“ kojima je kako deluje samo materijalni interes bitan, što se eto čak i u toj Engleskoj predlaže da se pomera granica do 75 godine, za sve koji mogu da doprinesu društvu.

Prof. dr Vladimir Popović,

Postavljamo pitanje mladom prof. dr Vladimiru Popoviću odakle mu pravo prema našim saznanjima da blokira medije zarad istinitog informisanja ili je to uradio u nečije ime po direktivi, po kom osnovu sprečava kolektiv vrhunskih naučnika da biraju svog direktora i da li je moguće, da prethodna direktorka nije ni odgovarala zbog sumnje na „korupcionašku“ aferu, a da dr Zlatka Rakočevića smenjuju, pozivajući se na godine, jer drugih afera nema.
Ako su godine pred penziju „afera“ neka i jeste, ali projekti koji su započeti, divni odnosi u kolektivu od kada je postao v.d. direktor, svojim znanjem postavljamo pitanje KOME TO SMETA?I ZAŠTO? Ne zaboravite da je Srbija mala i da se svašta može saznati,a da marifetluci ne mogu trajati beskonačno.

Kako dalje navode novosti, četiri naučna veća „Vinče“ protestovala su što na prethodnoj sednici UO za direktora nije izabran dr Zlatko Rakočević, koji je, tvrde, doprineo smanjenju tenzija u Institutu, nakon skandala sa prethodnom direktorkom Milicom Marčeta Kaninski. Rakočević je na Naučnom veću dobio dvotrećinsku podršku, a preostala tri kandidata neuporedivo manji broj glasova.

– Uprkos očekivanjima naučne zajednice Instituta, UO nije podržao predlog i mišljenje Naučnog veća i nije izabrao direktora. Neprihvatljivo je ignorisanje ovako jasno iznetog stava istraživača – navodi grupa istraživača.

S druge strane, Vladimir Popović koji zna „sve“, čak i tetu manjinu kojoj smeta pošten i čestit rad dr Zlatka Rakočevića kaže da Rakočević uskoro puni 65 godina, čime će ispuniti uslove za penziju, a da Ministarstvo želi rešenje za naredne četiri godine.

Struka se pita, a ne političari, ako hočemo prosperitet

– Otkad je Rakočević došao, dodatno su se podizale tenzije u Institutu, u kome je ionako bilo mnogo problema od prethodne uprave – kaže Popović. – Niko nije uticao na odluke UO, jer u njemu sede ljudi koji sebi ne bi ni dozvolili da neko utiče na njih. Rakočevićem nisu bili zadovoljni, a ostala tri kandidata nisu hteli da podrže, zbog malo glasova dobijenih na veću.

Izvor : Jutarnji GLASnik Foto:

Ostavite komentar