DRUŠTVO

BK TV konkuriše za nacionalnu frekvenciju

Nakon pet godina REM ponovo raspisao konkurs za televizije za nacionalno pokrivanje Biznismen Bogoljub Karić konkurisaće za dodelu nacionalne frekvencije BK televiziji na konkursu Regulatornog tela za elektronske medije.
Foto. Agencije

Odluku o raspisivanju javnog konkursa doneo je Savet REM-a na vanrednoj sednici prošle sedmice. Karić je za konkurs saznao od novinara Danasa, čime je negirao spekulacije da je REM, nakon pet godina, pokrenuo inicijativu za popunjavanje upražnjenog mesta za televiziju sa nacionalnom frekvencijom upravo da bi je dobila BK TV.

– Prvi put čujem za konkurs, ali naravno da ćemo se prijaviti. Šta će biti, videćemo. Ne znam zbog čega konkurs nije raspisan ranije, jer poslujem u Rusiji i nisam se previše bavio ovdašnjim prilikama. Zbog BK televizije sigurno nije, ali mi ćemo se potruditi da dobijemo nacionalnu frekvenciju, ukoliko zadovoljimo uslove – kaže za Danas Bogoljub Karić. On veruje da se BK TV može vratiti na staze stare slave i da je takva televizija upravo ono što je potrebno publici u Srbiji.

– Srbiji je potrebna televizija koja će zadovoljiti potrebe građana i porodica. Da mogu tri generacije da sede pored ekrana i da se ne boje šta će gledati, odnosno šta može da se emituje. To će biti porodična, kulturna i zabavna televizija – ističe Karić. On dodaje da BK TV nije nikome konkurencija, jer svi emiteri već imaju prepoznatljiv program i profilisan sadržaj.

– BK TV će samo popuniti prazninu koju niko nije zauzeo svih ovih godina. Mnogi su probali, ali i pored velikih finansijskih sredstava, nisu u tome uspeli – kaže Karić.

REM je prošle sedmice doneo odluku da se raspiše konkurs za dodelu još jedne nacionalne frekvencije, odnosno za nacionalnog TV emitera. Reč je o petoj slobodnoj frekvenciji, koja se „upraznila“, nakon gašenja TV Avale, a za koju je već bio raspisivan konkurs na leto 2013. godine, ali tadašnji RRA, a današnji REM, nije dodelio nijednoj televiziji taj prostor.

Iz Regulatornog tela juče nam je rečeno da ne postoji poseban razlog zbog čega je odluka o raspisivanju konkursa doneta baš sada.

– Niti smo imali neku posebnu televiziju u vidu, niti je ovaj momenat po nečemu bitan. Jednostavno, pratili smo istraživanja RATEL-a i drugih tela koja se bave medijskom pokrivenošću radio i TV stanica. Na osnovu toga zaključili smo šta u Srbiji u ovom trenutku nedostaje i raspisali konkurs kako bi se ta mesta popunila. Uključujući i televiziju sa nacionalnom frekvencijom – rečeno je za Danas u REM-u.

U igri za dobijanje nacionalne frekvencije 2013. godine bile su dve televizije, Nova i Kopernikus Svet plus 3, ali nijedna na sednici REM nije dobila dovoljan broj od pet glasova. Za TV Novu je tada glasalo dva, za TV Kopernikus tri člana, dok su četiri člana Saveta RRA smatrala da nijedan od prijavljenih kandidata neće biti u stanju da zadovolji potrebe javnosti.

Razni interesi i spekulacije pojavljivale su se nakon objave tog konkursa u medijima. Najčešće se pominjalo da će frekvenciju dobiti Dejan Jocić, bivši direktor TV Prva, za kojeg se navodilo i da će dovesti RTL u Srbiju. Priča o RTL se čak nije smirila ni kada su bili poznati kandidati za frekvenciju. Naime, spekulisalo se da iza novonastale Nove.rs zapravo stoji RTL.

Kako je Danas pisao pre pet godina, predstavnici Nove.rs su na razgovoru sa članovima Saveta RRA istakli da sa RTL imaju samo ugovor o tehničkoj saradnji koja podrazumeva opremu i konsultantske usluge, napominjući da je RTL najbolji „sistem integrator“. Tako su sveli odnos samo na tehnički nivo. Članove Saveta je interesovala i veza ove televizije sa Dejanom Jocićem, na šta je advokat Nove tada odgovorio da Jocić nije u vlasničkoj strukturi, da nema menadžerski ugovor, niti da ima ugovor o radu, pa stoga trenutno nema nikakve veze sa televizijom. Novi konkurs za dodelu te slobodne frekvencije potom nije bio raspisivan sve do sada.

Emiteri

Srbija osim RTS, kao javnog servisa, u ovom trenutku ima četiri nacionalna emitera, iako je propisima određeno da ima pet. Televizije O2, Hepi i Prva obnovile su svoje dozvole prošle godine na osam godina, dok je televizija Pink na isti period ponovo dobila nacionalnu frekvenciju 2015. godine.

Ćosić bez komentara

Direktor programa N1 za Srbiju Jugoslav Ćosić juče nije odgovorio na pitanje Danasa da li će televizija N1 konkurisati za nacionalnu frekvenciju.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar