DRUŠTVO VAŠ STAV

„Blaža „makro“ Markovića i njegove „legalizacije prostitucije“…

Policijski Sindikalni Pokret PSP:“Blaža „makro“ Markovića i njegove „legalizacije prostitucije“…

Osnovi demokratije i elementarni vidovi učestvovanja u društvenim procesima na kojima se,između ostalih, temelje i prava radnika da se udruže pred poslodavcem…Kome treba mala policijska stanica na tromeđi državnih granica

Uslovi u kojima radi policija u Negotinu

U medijima se svakodnevno priča o ulaganjima u bezbednost , a država nije u stanju da reši decenijama katastrofalne uslove rada jedne male policijske stanice u Negotinu na krajnjem istoku zemlje, na tromeđi državnih granica u veoma interesantnom području po pitanju bezbednosti. Za to vreme drugi sindikati policije se bave legalizacijom prostitucije na čije izjave po medijima nisu ostali ravnodušni upravo njihove kolege u Policijskom Sindikalnom Pokretu iz Negotina.

Igor Đurđević, predsednik Policijskog sindikalnog pokreta oglasio se tekstom povodom izjava kolega iz drugog policijskog sindikata na temu legalizacije prostitucije koju prenosimo u celini.

„Blaža „makro“ Markovića i njegove „legalizacije prostitucije“…

S obzirom na svu pompeznost medijskih naslova i svu propraćenost i omogućeno vreme i pažnja toj nakaradnoj ideji i predlogu kolege Markovića, a uz to imajući u vidu i o kakvom se tipu sindikalne organizacije radi – zaključak je pre svega da iza cele te stvari stoji neko. E sad – ko? I – kakve su tendencije…? To je već diskutabilno.

Samo egzistiranje takvih sindikalnih organizacija koje, pored svih problema sa kojima se zaposleni u MUP susreću u radu zbog nedostatka opreme, lošeg opremanja itd, nalaze vremena da u prvi red istaknu predloge za takve nakaradnosti – to dovoljno već samo po sebi nagoveštava o čemu se tu radi… Odvraćanje pažnje sa realnih problema, suštinskih stvari kojima se sindikat radnika treba baviti, a pri tome i razvodnjavanju i smetanju uopšte sindikalne svesti kod zaposlenih i odvraćanju od eventualnih menjalačkih ideja.

Dakle, jednom rečiju – rijaliti koji se negde producira sa ciljanim tendencijama, ništa tu nije slučajno. A ako baš i hoćete, radi se o sindikatima poput našeg, sa nekoliko desetina članova, manje od trocifrene brojke. Mi to ne krijemo za razliku od takvih organizacija koje, do duše imaju i nekakvo počasno članstvo iz reda civila koji veze nemaju sa mupom i policijom – e takvih imaju na stotine i to već otvara neka druga pitanja. Ali, o tome drugom prilikom.

Ako bi već i o toj konkretnoj stvari pričali, sa aspekta „budžeta“ na čemu vidim da se potencira, dakle u vezi sa ekonomskim aspektom – pa zar nije logičnije i humanije da se ide ka unapređenju egzistencihalnog sociološkog položaja svih ljudi, a pre svega žena, koje su silom prilika primorane na taj posao koji vidim da kao od milošti nazivaju „najstarijim zanatom“.

Pozivaju se na nekakve prakse iz prve polovine prošlog veka i gledaju i u devetnaesti, osamnaesti vek, unazad – pa zar ovom društvu ne treba davati smernice razvoja unapred?! Budalaštine i zaista ne bih o tim detaljima jer, ponoviću – ubeđen sam da se radi o ciljanom skretanju pažnje javnosti, a pri tome i smetanju otcarnog sindikalnog radničkog udruživanja u policiji, na problemskim egzistencijalnim stvarima.

Društvo se treba orijentisati ka obrazovanju i zapošljavanju tih ljudi, tih žena, koje da bi preživele surovu današnjicu, primorane su na prodaju tela! I za kraj – Pitamo, da li bi kolegi Markoviću bila omogućena tolika medijska pažnja da se bavi suštinskim, sindikalno-radničkim temama i da istakne u prvi plan saznanja o problemima radnika koja, nadamo se, dopiru do njega?! Zašto ne proba da makar „proturi“ po nešto, na mala vrata, uzputno… Ne. Neće, nije dobio „odobrenje“.“

 Igor Đurđević, predsednik Policijskog sindikalnog pokreta

Izvor:Jutarnji GLASnik                                                 Foto:Privatna arhiva

Ostavite komentar