DRUŠTVO SVET VESTI

Brisel zabranjuje konzumiranje alkohola na ulici i nije prvi u EU

Nema bahanalija za pijane domaćine, niti turiste na trgovima

Brisel zabranjuje konzumiranje alkohola na ulici i nije prvi u EU

Građani i posetioci Brisela neće moći da piju alkohol na otvorenom u pešačkim zonama u centru grada od 1. februara do 1. avgusta 2020. godine.

Zabrana se uvodi odlukom koja će biti usvojena u prvoj nedelji decembra, a iz odluke su izuzete bašte kafića i događaji na otvorenom, preneo je EURACTIV.com.
“Mera je vremenski ograničena i prestaće šest meseci nakon stupanja na snagu. Posle tog perioda će biti izvršena evaluacija efekata mere”, navodi se u odluci grada.

Brisel nije prvi grad koji uvodi takvu zabranu. Ipak, dok Madrid, Dablin i Rim imaju neke od najvećih kazni u EU, Berlin, Kopenhagen i Lisabon i dalje ne usvajaju slične mere, prenosi sajt Daljine.

U Veneciji razmatraju uvođenje zabrane nošenja alkohola po ulicama grada i to u sklopu nastojanja da suzbiju uznemiravajuće ponašanje turista zbog kog su građani sve više besni.

Gradska vlast Venecije planira da uvede novčane kazne za sve koji posle 19 sati na javnom prostoru kod sebe imaju alkohol, čak i kad se nalazi u kesi iz prodavnice u kojoj su ga kupili, javlja BBC.

Ova ideja usmerena je protiv pijanih turista koji cele noći, po gradskim trgovima i javnim površinama prave žurke bez posebnog povoda.
Načelnik lokalne policije Marko Agostini rekao je da na meti neće biti kupci koji upravo napuštaju market u svom komšiluku već oni koji, kako je naveo, “idu okolo pijani, sa kesom punom piva”.

Istorijski centar Venecije svake godine poseti više od 20 miliona turista, ali je u porastu i broj rezidenata koji “beže” iz grada ostavljajući samo 55.000 građana u njemu, pa nadležni ovakvim merama pokušavaju da pomire sve veći uticaj turista sa potrebama ljudi koji žive u Veneciji.
Ove godine pokušano je i sa eksperimentom odvajanja turista od lokalaca koji je sproveden tako što su inostrani posetioci preusmeravani na posebne rute kojima su se kretali.

Gradska uprava je nedavno saopštila da ima na umu i sprovođenje kontroverznog plana zabrane sedenja i ležanja na zemlji, o kom će se glasati u oktobru. Ukoliko ovaj predlog bude prošao, turistima će biti naplaćivane novčane kazne u iznosu od 50 do 500 evra za sedenje na bilo kojoj površini za koju ne postoji dozvola sedenja.
Ovakvi koraci podsećaju na one koje je nešto ranije preduzela i Firenca, u kojoj turisti koji na pločnicima ili ispred radnji u gradskom istorijskom centru jedu brzu hranu plaćaju od 150 do 500 evra na ime novčane kazne. Izvor: Daljine

 

Obrada: Jutarnji GLASnik                                          Foto:Pixabay,Ilustracija

Ostavite komentar