DRUŠTVO SRBIJA

Brnabić: Brzo i efikasno protiv sajber kriminala

Brnabić: Brzo i efikasno protiv sajber kriminala

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da je Srbija spremna da se suoči s brojnim izazovima u oblasti informacione bezbednosti, jer pored svih prilika koje digitalizacija pruža, ona ipak nosi i niz rizika.

„Tehnologija brzo evoluira i zato moramo razvijati naš odgovor na te pretnje“, kazala je premijerka na otvaranju dvodnevne konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti „Poveži se sigurno“, u Palati Srbija u Beogradu, na kojem su govorili i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos.

Brnabić je podsetila da šteta od sajber kriminala u svetu godišnje dostiže 600 milijardi dolara i ukazala na propise Srbije ima u oblasti informacione bezbednosti, koje su usklađene s evropskom regulativom.

„Na pretnje reagujemo brzo, efikasno i svi zajedno“, rekla je Brnabić i dodala da Srbija s međunarodnim partnerima učestvuje u zajedničkoj borbi protiv sajber kriminala.

Po njenim rečima, važno je da se radi i na prevenciji zbog čega se deca u školama obučavaju da bi znala kako da se zaštite.

Zahvaljujući Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije jer je priredilo konferenciju o informacionoj bezbednosti, Brnabić je kazala da je važno da to ministarstvo pomogne celom društvu da bude bezbedno.

Stefanović: Podneto 77 krivičnih prijava ove godine

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da Srbiju nije zaobišao izazov s kojim se bore sve policije sveta – da se efikasno suprotstave visokotehnološkom kriminalu, kao i svim drugim oblicima kriminala gde su računari ili računarske mreže sredstvo za izvršenje krivičnih dela.

„Efikasnu borbu na ovom polju vode organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, s posebno obučenim policijskim službenicima, opremljene najsavremenijom tehnikom i softverima. Ipak, smatram da su nam u ovoj borbi potrebni svi raspoloživi partneri iz medjunarodne zajednice, privatnog sektora, civilnog društva, jer samo tako, svi zajedno, možemo unaprediti informacionu bezbednost svih gradjana Srbije“, kazao je Stefanović.

On je rekao da je specijalno odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za borbu protiv visokotehnološkog kriminala ove godine podnelo 77 krivičnih prijava protiv 82 lica, a u prethodnih deset godina 881 krivičnu prijavu protiv 1.096 osoba.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovali su ove godine s međunarodnim partnerima u nekim od najvećih akcija u borbi protiv visokotehnološkog kriminala“, kazao je Stefanović.

Podsetio je da je Srbija donela svoju prvu Strategiju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala 2019-2023. s Akcionim planom 2019-2020. godine, kao nastavak aktivnosti čiji je cilj efikasan i održiv sistem zajedničkog delovanja svih subjekata u borbi protiv visokotehnološkog kriminala.

Ministar je kazao da je prepoznata potreba za prevencijom i ranom obukom najmlađih, odnosno da đaci u prvom, četvrtom i šestom razredu pohadjaju nastavu o bezbednosti u okviru koje je jedna od najvažnijih tema informaciona bezbednost i prevencija nasilja i zloupotreba na Internetu.

„Današnji skup, pod sloganom ‘Poveži se sigurno!’, najbolja je potvrda za tvrdnju da su međunarodna saradnja ministarstava unutrašnjih poslova, nacionalnih CERT timova, medjunarodnih organizacija i privatnog sektora, jedini način da se uspostavi efikasan sistem informacione bezbednosti i snažan sistem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala“, kazao je Stefanović.

Avramopulos: Sajber bezbednost hitno i bitno pitanje

Evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos je kazao da je sajber bezbednost aktuelno pitanje, koje je veoma hitno i bitno za demokratije, za izbore i bezbednost društava.

On je kazao da se partnerstvo i zajednička borba protiv svih onih koji žele da zloupotrebe internet mora nastaviti.

Ukazao je na opasnosti koji prete navodeći da teroristi putem interneta šire propagandu, zbog čega je predložen novi zakon koji bi obezbedio da teroristički sadržaji budu uklonjeni sa interneta što je pre moguće.

Dodao je da predlaže i konkretne mere za očuvanje izbornog sistema u Evropi.

„Cilj je da uklonimo potencijalne pretnje po izbore i ojačamo demokratske kapacitete Evropske unije“, kazao je Avramopulos i dodao da je neophodna delotvornija medjunarodna saradnja ukoliko se nastoji da se izbore sa pretnjama.

Istraga i krivično gonjenje ključni su za borbu protiv sajber kriminala, kazao je on i dodao da Srbija zajedno sa drugim partnerima na Balkanu učestvuje u projektu EU i Saveta Evrope o jačanju mogućnosti vlasti u borbi protiv sajber kriminala.

Izvor:N1 Foto:Screenahot

Ostavite komentar