DRUŠTVO VAŠ GLAS

„Čardak ni na nebu ni u Vinči“, rupa bez dna „zgodna za  Marčetinu novu ekipu“

 Marčetina ekipa opet “vedri i oblači“

„Čardak ni na nebu ni u Vinči“, rupa bez dna „zgodna za  Marčetinu novu ekipu“

Ko to „reče“ da su uzbunjivači“ zaštićeni u Srbiji?

 

Nakon dolaska nove v.d. direktorke Instituta prof. dr Snežane Pajović, stara garnitura predvođena Milicom Marčetom Kaninski se vraća u Institut na velika vrata. Naime na ime isplaćenih ugovora o delu Milici Marčeti Kaninski, njenom bivšem zameniku Vladimiru Nikoliću i bivšoj direktorki Laboratorije za fizičku hemiju – 050, nova direktorka je isplatila ukupno 450.000 dinara u bruto iznosu tokom septembra meseca, odnosno svakome od njih po 94.800 neto. Institut koji je dužan preko 39 miliona dinara poreskoj upravi za neplaćanje poreza iz prethodnih godina, uplaćuje sredstva bivšim rukovodiocima koji su osumnjičeni za trgovinu uticajem i koji su zbog istih razloga napustili Institut i našli uhlebljenje u Institutu za fizičku hemiju pri istoimenom fakultetu, o čemu je Jutarnji GLASnik već pisao.

Kuda idu novci“?

Umesto dosadašnje direktorke Centra zajedničke službe, Vilme Šotić, koju je postavio bivši v.d. direktor Zlatko Rakočević, nova vd Snežana Pajović  postavlja Ljiljanu Bogosavljević, bivšu sekretaricu Laboratorije 010. Interesantno je da je pre 4 godine na kolegijumu kada je Bogosavljević prešla iz Laboratorije 010 u Centar zajedničkih službi, upravo Pajović bila protiv toga. Kako saznajemo rekla je na kolegijumu direktora da je Bogosavljević  upropastilа  Laboratoriju 010 u kojoj je radila, a sad se dovodi u Centar ZS kako bi i njega dokusurila, što “podgreva “ sumnju  da novoj v.d. Pajović  neko “šapuće” šta da radi i koga da postavlja.

Ljiljana Bogosavljević je inače bliska prijateljica, Nebojše Neškovića, fizičara penzionera  koji  je  u 71  godini života aktivno angažovan, kao specijalni savetnik direktora, na zahtev Vladimira Popovića, državnog sekretara za nauku  na projektu FAMA za akceleratorsku stanicu „Tesla“.

Nismo sigurni da li je gospodin najcitiraniji naučnik, ali radi, a šta radi  niko baš tačno i ne zna, osim što postavlja kadrove po Institutu.

Interesantno je da sada akademiku Zoranu Petroviću iz Instituta za fiziku ne produžavaju radno angažovanje, ali  za Nebojšu Neškovića to nije problem i u 71. godini života.

Isto dokazuje da aršini nisu isti za  Neškovića i za akademika Zorana LJ.Petrovića kome nisu produžili radni odnos, iako je među osam najboljih i najcitiranijih srpskih naučnika u svetu. Da li je razlog nastavka angažovanja Neškovića upravo projekat FAMA?

Za projekat FAMA – 13 miliona dinara da spreče štrajk članova  Sindikata “Nezavisnost” u Vinči?

Prof. dr Vladimir Popović,ponudio 13 miliona da uguši protest sindikata“Nezavisnost“?

Za projekat FAMA državni sekretar Vladimir Popović, ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  pre mesec dana  obećao je  za puštanje u rad 7 miliona dinara, Srđanu Petroviću,, direktoru Laboratorije 010 u kojoj se realizuje taj projekat.

Uslov je bio da članovi sindikata ne ometaju postavljenje “nametnute” direktorke Pajović  i ne protestvuju, što su želeli, kako bi sačuvali čast i dostojanstvo naučne izborne želje, kao i dali punu podršku na Naučnom veću kog direktora žele i kome veruju.

Kada je Popović ponudio još 6 miliona dinara za hidrantsku mrežu kako bi proradio i dobio upotrebnu dozvolu za objekat Laboratorije 010, odnosno za projekat Fama, Srđan Petrović se povukao sa mesta glavnog poverenika – predsednika Sindikata “Nezavisnost“. A za nagradu je dobio i mesto pomoćnika v.d. direktora Snežanu Pajović za akceleratorsku stanicu „Tesla“. Na mesto poverenika  – predsednika Sindikata „Nezavisnost“,  dolazi Nikola Novaković, koji pokušava da uređuje novinarske tekstove  da nipodaštava i sprečava želju za protestima članova sindikata u čemu je bar trenutno uspeo, ali naravno ne i na slobodu novinarske reči.Više o tome Jutarnji GLASnik.

FAMA je interesantan projekat, a nije “glasina” kako naziv kaže, već činjenica da se u ovaj projekat uložilo oko 20 miliona evra za nekih 25 godina. Naučnici “banditi” kažu da projekat FAMA zovu i “Čardak ni na nebu ni na zemlji” koji neće nikada  ni da proradi. Novci za taj projekat se ulažu u „rupu bez dna“ i to kroz Laboratoriju 010.

Poznavaoci kažu da se takvi akceleratori koji i rade koštaju oko 4-5 miliona evra, što znači da je za ovih 25 godina Vinča mogla da kupi najmanje 4 komada i to onih koji rade.

Zaposleni kažu da je situacija veoma napeta i da sve liči, na period kada je došla Marčeta. Isti sistem samo malo drugačije “upakovano”.

Smenjena je i Marina Ilić, rukovodilac ekonomsko-finansijskog sektora izuzetni stručnjak u ovoj oblasti koje su potvrdile i njene koleginice iz računovodstva i finansija, ali nisu kao ni ostali naši sagovornici o temi Vinča želele da se javno predstave.

Prepuštamo nadležnima da utvrde ko je za šta kriv, ali nedorečene i nezavršene “afere” kao ona od februara ove godine i povratak iste ekipe koji su zajedno radili sa Marčetom rađa sumnju .

Marčetina “ekipa“ uzvraća udarac onima koji znaju za malverzaciju?

Hobotnici nauke koja se ponovo pipcima uvlači u institut da završi započeto, u čemu su pre samo sedam meseci zbog afere bili zaustavljeni hapšenjem i uklanja svakoga ko zna?

Upad u kancelariju, menjanje brave i „vršljanja po dokumentacijama“ uzbunjivača i smenjenog direktora Centra tehničke operative, Slobodana Jovanovića obeležio je dolazak nove v.d. direktorke Snežane Pajović. Jovanović je postavljen na novo radno mesto, sistem administrator sa smanjenom zaradom, čak više od polovine. To jeste dobro radno mesto za nekog početnika, ali ovo liči na pravu “osvetu”, prema nekome ko je pokušao da spreči  i ukaže na “malverzacije” u poslovanju Vinče i javnim nabavkama. Nalog za njegovu smenu pokrenula je nova v.d. prof. dr Snežana Pajović, zahtevajući da se potpiše peticija protiv Slobodana Jovanovića, direktora i to baš za mobing, jer je on tužio upravo za mobing prethodne članove rukovodstva Marčetu i Nemanju Ilića.

Potpisi

Većina potpisnika ove kako naši insajderi tvrde “naručene” peticije za mobing,  bili su na neki način „prisiljeni“ da potpišu i da se žale na rad Slobodana Jovanovića. U Centru tehničke operative gde je Jovanović bio direktor do 17. septembra, radi 147 ljudi. Na peticiji je potpisano 19 radnika iz tog centra od kojih 15 ima završenu osnovnu školu, a  devetnaesti nije hteo da da potpis iako je naveden na spisku. Nelogičnost koja „podgreva sumnju“ je što i 18 zaposlenih iz Upravne zgrade potpisalo peticiju, iako nemaju dodirnih tačaka u poslovanju sa bivšim direktorom Jovanovićem, tako da je nejasno zašto su se potpisali, osim ako to nije “dodvoravanje”Marčetinoj “ekipi”. Zaposleni, iako se plaše za svoja radna mesta, ipak otkrivaju da je sve ovo što se događa sada već bivšem direktoru Centra – tehničke operative, Slobodanu Jovanoviću “osveta” zbog otkrivanja o malverzacijama oko javnih nabavki, i ko zna još kojih saznanja, jer je bio i uzbunjivač. Ako pri tome dodamo i tužbe za mobing protiv Marčete bivše direktorke, i Nemanje Ilića koji je tada bio direktor Centra zajedničkih službi  deluje da njihove sumnje insajdera mogu biti osnovane.

Upad u kancelariju dok su kamere isključene. više Jutarnji GLASnik

Da podsetimo Slobodan Jovanović zatekao je širom otvorena vrata kancelarije i zamenjenu bravu pre nego što je izvršio primopredaju dužnosti posle razrešenja sa tog radnog mesta. Došla je i policija PU Kaluđerica koja je utvrdila činjenice, ali i da su ”baš tih”dana kamere bile isključene, tako da nije snimljeno ko je ulazio i da li su nestali podaci iz računara ili dokumentacija. A važnost informacija posebno što je reč o “uzbunjivaču” je neprocenjiva za utvrđivanje “čistog” poslovanja instituta “Vinča”. Napad  i provokacije pratili su i postavljenje nove v.d. direktorke  kada je u hodniku Instituta Vinča Mihajlo Mudrinić, bivši pomoćnik za IT, blizak bivšoj direktorki Marčeti, nasrtao i gurao Slobodana Jovanovića, direktora Centra za tehničku operativu. Svemu su prisustvovali i svedoci naučnici, ali i pripadnici policije PU Kaluđerica. Inače kad je Slobodan Jovanović išao da prijavi ovaj napad, policija  ga je odgovorila od pisanja zapisnika, već ga je uputila na pisanje privatne tužbe??? Interesantan je podatak da su razlog rasprave zašto je Slobodan Jovanović tužio za mobing bivšu direktorku Marčetu, bile nesuglasice oko uvođenja informacionih sistema, a za koji je bio zadužen baš taj Mudrinić . Više u Jutarnjem GLASniku

Naučnici crvenim kartonima, a uzurpatori nasiljemU Višem sudu u Beogradu je suđenje početkom oktobra, a tužbu  je pokrenuo bivši direktor Centra za tehničku operativu Slobodan  Jovanović za mobing za koji je tužena bivša direktorka Milica Marčeta i Nemanju Ilića bivšeg direktora Centra zajedničkih službi, a zbog najnovijih dešavanja proširiće tužbeni zahtev. Između ostalog i podneće tužbe protiv svakog pojedinačno zaposlenog  koji su potpisali peticiju, za koju Jovanović tvrdi da nema ni najmanje osnove.

Poželimo sreću da nadležne institucije pravedno nađu i otkriju prave krivce, koji treba da snose odgovornost.

Autor i Izvor:Branka Lazić                  Foto:Ilustracije Jutarnji GLASnik,Screenshot

3 Replies to “„Čardak ni na nebu ni u Vinči“, rupa bez dna „zgodna za  Marčetinu novu ekipu“

  1. Nikola Novaković sabotira štrajk, zato je i postavljen tu!!! Naučnici su prestraseni, ucenjeni a ponašaju se kukavicki i naivno očekujući da će neko drugi da resi njihov problem! Nad uzbunjivacem se sprovodi mobing, državni sekretar se ponaša kao da se sve ovo dešava u Tunguziji, ministar ili cuti ili vredja “bitange” a više instance ne reaguju!!! Izgleda da ovoj zemlji nema pomoći… “SRBIJO MEĐJU NJIVAMA, SRBIJO MEDJU LOPOVIMA…”

  2. Odgovor Zlatani na komentar, ovo je ozbiljan tekst sa argumentima i činjenicama koji ukazuje državnim institucijama na nepravilnosti u radu i pomaže im da provere navode. Poznato je da kada nekome ne možete da nađete manu izmišljate „pijačarske“ priče ko je sa kim, da je neko gej ili k…a. Ovaj put objavljujemo „palanačko“ vređanje koje je pokriveno radi zaštite ličnih imena i „rekla-kazala“ za primer koji ubuduće nećemo tolerisati, niti objavljivati. Samo činjenice o poslu,eventualnim krađama, a ko je sa kim i da li je ostavljamo „sitnim dušama“ da sa takvim gadostima ispirate usta.
    KOMENTAR:
    kkA da malo pisete kako je S…..a zena bila na javorovom stolu sa ficarem koga je isti zaposlio. S…o trazi malo uvid u kamere da vidis kako je bilo na javorovom stolu.

Ostavite komentar