DRUŠTVO SRBIJA

Centar Simon Vizental: U Srbiji jača neonacizam

Beograd — Centar Simon Vizental objavio izveštaj o neonacizmu na društvenim mrežama u kojima se spominju i neonacističke organizacije koje jačaju u Srbiji, piše „Blic“.

Screenshot

Pod naslovom „Digitalni terorizam i mržnja 2018“, Centar Simon Vizental navodi da srpski bend „Teror 88“ širi mržnju i fašizam putem društvenih mreža. U saradnji sa Fejsbukom i Tviterom njihovi nalozi su isključeni, ali nisu blog i Instagram, navodi se u tekstu.

Stručnjaci Centra označili su ih kao naciste, koji kao logo koriste „Totenkopf“, odnosno lobanju sa amblema SS divizije, uz objašnjenje da broj 88 u njihovom nazivu označava duplo osmo slovo abecede – HH, te da se odnosi na fašistički pozdrav Hajl Hitler.

U izveštaju Centra se dodaje da je „Teror 88“ usko povezan sa srpskim ogrankom zabranjene nacističke organizacije „Krv i čast“.

Pesme benda „Teror 88“ i dalje su na Jutjubu, a najčešće ih šire pripadnici „Nacionalnog stroja“, organizacija „Beli front Srbija“, „Krv i čast“, „Srbska akcija“, „Combat 18“ i pojedine navijačke grupa, piše Blic u sutrašnjem broju.

Izvor: B92

Ostavite komentar