DRUŠTVO GRADOVI

Čestice moštiju ruskih svetitelja stigle u Ivanjicu

Čestice moštiju ruskih svetitelja stigle u Ivanjicu

U Crkvi Svetog cara Konstantina i Carice Jelene u Ivanjici moštima 18 ruskih svetaca se poklonio veliki broj građana, a u varoš na Moravici stigla je i delegacija zbratimljenog Rostova Velikog.

Porta i unutrašnjost ivanjičkog hrama bili su mali da prime sve one koji su dočekali i uspeli da se poklone i celivaju mošti svetitelja Rostovske i Jaroslavske zemlje.

„Danas mi činimo bratimljenje preko svetitelja božijih, ima li većeg i bogougodnijeg dela“, rekao je njegovo preosveštenstvo vladika žički gospodin Justin.

Čestice moštiju ruskih svetitelja stigle u Ivanjicu

Dolazak moštiju bila je prilika i za uzvratnu posetu iz Rostova Velikog sa kim je 2015. godine Ivanjica postala zbratimljeni grad.

„Ono što razgovaramo i šta je u planu je izgradnja ruskog doma u Ivanjici koji će biti u starinskom ruskom stilu kao u ruskim bajkama gde će biti simbol nekog početka našeg prijateljstva“, istakao je Andrej Los, gradonačelnik Velikog Rostova.

Potpisali su i načelni dogovor da se gradi kulturni muzej Rusije u Ivanjici, preneo je RTS.

Mošti 18 ruskih svetitelja svečano su ispraćene iz beogradske Crkve Svetog Save, gde su vernici prethodna tri dana mogli da im se poklone.

Mošti rostovsko-jaroslavskih svetitelja donete su iz ruskog Spasojakovljevskog manastira, sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja i ruskog Kirila, kao i mitropolita jaroslavskog i rostovskog Pantelejmona.

Vernici će tokom mesec dana moći da se poklone svetim moštima u više gradova na teritoriji Eparhije žičke, između ostalog i u Ivanjici, gradu koja je pobratim sa ruskim Rostovim Velikim, odakle je u Srbiju stigla ova svetinja.

U kovčegu u kojem se čuvaju, između ostalog, nalaze se i mošti Svetog kneza Aleksandra Nevskog i prepodobnog Sergeja Radonješkog Čudotvorca.

Pogledajte video RTS.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                         Foto: Screenshot

Ostavite komentar