DRUŠTVO

Čuvari Zadruge Nebojša iz Beograda i regulatorna Olivera protiv ministra ošišanog na nulu

Čuvari Zadruge Nebojša iz Beograda i regulatorna Olivera protiv ministra ošišanog na nulu

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je  posle uvreda koje je Željko Mitrović izneo na račun ministra kulture, da svako u Vladi ima pravo na svoje mišljenje, ali da ne misli da ministri treba da uređuju privatne medije.

Screenshot

On je rekao i da mu je zasmetalo što Vukosavljeviću ne smeta što je u njegovu zaštitu prvi pritrčao Dragan Đilas.

„To što njemu ne smeta da otac rijalitija u Srbiji bude njegov zaštitnik, meni mnogo govori o Vukosavljeviću. Đilas samo sticajem okolnosti nije hteo otvorenije da stane uz ministra kulture, a vrlo jasno je bio na njegovoj strani da bi napao Pink. To da čovek koji je doveo rijalitije u Srbiju, zaradio lep novac na tome, danas kažže da Srbiji ne treba rijalitiji, pa to je tragikomično“, ocenio je Stefanović.

Upitan da li je to uvertira za smenu Vukosavljevića, kaže da o tome on ne odlučuje.

Rijaliti programi se ne zabranjuju nigde, pa neće ni u Srbiji, kaže članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić i istovremeno naglašava da evropska i svaka druga medijska regulativa koja počiva na demokratskim vrednostima a priori zabranjuje kontrolu programa.
Screenshot, Agencije

„Još kada je postavljen za ministra, Vladan Vukosavljević je jasno pokazao čime će da se bavi.

Izjavio je da je „ministar kulture, ministar odbrane“ i ušao u red onih koji se, kada čuju reč „kultura“, uhvate za pištolj.

I ne bi to bio problem, svako ima prava na svoje doživljaje i vizije, da nije jedne sitnice. One koja govori da revolveraši, po pravilu, ne brinu o činjenicama. Pucaju nasumice, brza paljba, pa koga pogode.

Tako je, nastupajući u jutarnjem programu TV Prva, blaženi ministar „pripucao“ i na Regulatorno telo za elektronske medije, ne nišaneći i bez ikakve brige o tome šta priča, i to sa pozicije koja bi trebalo da podrazumeva koliko-toliko poznavanje materije.
I dosta je promašio.

Počevši od osnovne teze, koja se zasniva da ministrovom ubeđenju da članovi saveta REM primaju plate iz budžeta, i to veće nego što je njegova, a da se usuđuju da bacaju drvlje i kamenje na njega lično, istaknutog predstavnika vlasti koja ih finansira. Bravo za predstavnika vlasti, čija je dužina kose apsolutno identična i sa njegovom pameću i sa poznavanjem materije. Ošišana na nulu.

Regulatorno tele za elektonske medije, gospodine ministre bez kose, je nezavisno telo, i kao takvo ne može da se finansira iz budžeta Republike Srbije, jer, u tom slučaju ne bi bilo nezavisno, a verovatno bi i njegovim članovima bilo zabranjeno da primete da ministri ne znaju šta pričaju.

Ovako, ta neprijatnost je izbegnuta činjenicom da se REM finansira od naknada koje plaćaju pružaoci medijskih usluga, na svim, pa i nacionalnim frekvencijama.

Samim tim, čija je plata veća, nije uopšte upitno za temu o kojoj je reč, niti, vi, ministre, možete našu platu da smanjite, zbog neposlušnosti. Da kukate, naravno, uvek možete, ali plašim se da je adresa pogrešna. Pogotovo što REM svake godine uplaćuje sredstva u budžet, pa, po tom osnovu, ispada da ste, očigledno na vašu žalost, ipak vi naš službenik, a ne obrnuto, navela je između ostalog Olivera Zekić.

Ministar Vukosavljević je ranije izjavio da se više neće oglašavati na ovu temu, pa nam ostaje da vidimo šta će odlučiti Željko Mitrović, kum Aleksandra Vulina i još uvek najveći fan Aleksandra Vučića.

Hoće li Mitrović narediti predsedniku Srbije da naredi osobi koja se predstavlja kao predsednica Vlade, da najuri Vukosavljevića iz ministarske fotelje ili će se Vukosavljević na vreme isposipati pepelom i zadržati svoju funkciju?

A možda je ova iznenadna odluka Vukosavljevića da napadne rijalitije, Pink i Željka Mitrovića znak da da je vreme da se napušta Vučićeva bušna lađa koja počinje polako s tendencijom ubrzavanja da tone?

Jedino čudi kako to još uvek nije primetio Željko Mitrović, za koga je opšte poznato da ima pacovski njuh i da uvek na vreme oseti kad se treba dati u bežaniju ili prebežaniju?

Ili se Željko već obezbedio i sklopio dogovor sa novim budućim gospodarima, koji u stvari i neće biti novi, nego bivši.

Ili je tu toliko sve pomešano da se zbog velike količine praškastih materija koje se koriste među akterima političke tragedije u Srbiji, ne zna ni ko će s kim, ni ko je koga, ni ko će kod koga i zbog koga i za koliko, tako da će Zadruga na kraju ispasti obrazovni program u odnosu na cirkus koji nas očekuje povodom predstojećih izbora.

Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar