DRUŠTVO VERA I VEROVANJE

Dačić: Poseta pape bi bila korisna za Srbiju i za srpski narod

Poseta pape Srbiji bila bi korisna, smatra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
„Vi moj stav znate. Iznosio sam ga više puta. Smatram da bi to bilo korisno za Srbiju i za srpski narod u celini“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara posle svečane liturgije u Crkvi Uspenja blažene device Marije.

Dačić je, međutim, naveo, da veoma često odnose sa Vatikanom gledamo kroz probleme koji su postojali u vezi sa crkvom u Hrvatskoj i Drugi svetski rat.

„Ovo je pitanje univerzalnog karaktera. Odnosi sa Svetom stolicom daleko prevazilaze to pitanje. Bilo bi dobro da postoje kontakti i sastanci predstavnika SPC sa Svetom stolicom. Što se tiče interesa srpskog naroda i Srbije mislim da bi sve to bilo korisno“, kaže Dačić, koji je danas prisustvovao svečanoj liturgiji povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata .

Dačić: Poseta pape bi bila korisna za Srbiju i za srpski narod

Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron, koji je služio svečanu liturgiju, odgovarajaći na pitanje da li je njegov dolazak na liturgiju doprinos nastojanju da papa poseti Srbiju, rekao da „nema nikakav nalog od strane pape po ovom pitanju“.

„Ali, imam nalog koji mi nalaže moje srce kao Austrijanca, jer imamo zajedničku istoriju na ovim područjima i vrlo mi je stalo do pomirenja“, rekao je Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron, koji je svojevremeno učestvovao u izboru pape Franje.

Dačić je zahvalio kardinalu što je poklonio jednu crkvu u Beču za SPC, gradu u kome živi veliki broj Srba.

„To je veoma važan gest“, poručio je Dačić.

Izvor: B92  Foto: Screenshot

Ostavite komentar