DRUŠTVO VAŠ GLAS

Demonstranti u glas uzvikuju: Vučiću, lopove!  U toku je protestna šetnja „Jedan od 5 miliona“ u Beogradu FOTO

Demonstranti u glas uzvikuju: Vučiću, lopove!  U toku je protestna šetnja „Jedan od 5 miliona“ u Beogradu FOTO

Nekoliko desetina hiljada ljudi krenulo je u protestnu šetnju. Prethodno se okupljenima na Studentkom trgu obratio glumac Branislav Trifunović, koji je pročitao pismo upućeno Draganu Bujoševiću, direktoru RTS.

– Dragane Bujoševiću, vreme je da te građani podsete na neke činjenice. Građani koji plaćaju pretplatu te podsećaju da si odgovoran javnosti i gledaocima a ne političkim interesima vlasti. Bujoševiću, građani te podsećaju da moraš da poštuješ pravo građana da znaju istinu, da nemaš pravo da obmanjuješ javnost i izvćreš činjenice. Nemaš pravo da koristiš javni servis u propagandne svrhe. Ostaćeš upisan u istoriji kao odgovoran za zloupotrebu profesije. Građani zahtevaju da se povučeš sa mesta koje si uzrupirao – rekao je Trifunović.

Demonstranti na Andrićevom vencu uzvikuju: Vučiću lopove

Posle njega, reč je dobio njegov kolega Rale Milenković.

– Hvala što ste ovde. Mi svi imamo pravo da živimo normalno, radi se o ljudskoj potrebi da živimo u zemlji u kojoj ambicija počiva na znanju, a uspeh na radu – rekao je on.
– Mi izdajnici plaćenici, ološi imamo pravo da živimo normalno. Nismo mi ovde ni veći neradnici ni lenštine od bilo kojih građana u svetu. Mi živimo u zemlji koja liči na stadion na kome čika kači brojeve za rezultat, kači ono što mu padne na pamet. Živimo u zemlji bez posledica za dobro i loše – rekao je on.

Organizatori su na Fejsbuk stranici „Stop krvavim košuljama“ ranije objavili zahteve, među kojima „da MUP prebrojava kriminalce, a ne demonstrante“, „Da se zapošljavamo znanjem, a ne partijskom knjižicom“, „Da se grad kiti SMS porukama, a deca leče državnim novcem“.

Napadnut Borko Stefanović (VIDEO)
Napad na Borka StefanovićaTwitter

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Protest 29 decembra 2018. u Beogradu

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle prvog protesta u Beogradu 8. decembra rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi posle izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane, ali da neće da podleže pritiscima opozicije.

Protest će danas biti održan i u Kragujevcu u 18 časova pod sloganom „Budi jedan od pet miliona – Kragujevac“, kao i u Nišu, Požegi i Novom Sadu.

Izvor: Društvene mreže i Jutarnji GLASnik          Foto: Screenshot

Ostavite komentar