DRUŠTVO SA DRUŠTVENIH MREŽA

Dok neki policajci neće da hapse prostitutke, traže legalizaciju, drugi se stide

Dok se vi ponosite, mi se stidimo

Policijski sindikalni pokret PSP iz Negotina objavio je na društvenoj mreži fejsbuk neslaganje sa Sindikatom policije i policijskih starešina koje ovih dana i na sajtu i na nekim medijima predlože da se u Srbiji legalizuje prostitucija, smatrajući da to ipak nije posao sindikata pored toliko problema i teških uslova rada policajaca. 

Stara narodna izreka kaže da čega se pametan stidi, time se […] Dakle, ponositi se, isticati i u kontinuitetu promovisati ovakva, prethodno izrečena stanovišta, zaista je katastrofalno! Policijski sindikalni pokret se u potpunosti ogradio i konfrontirao takvom sagledavanju stanja stvari odmah po saznanju 13.09.2018.god. kada je inicijalni-sporni tekst i objavljen.

Da nam prostitutke budu zaštićene-brinu policajci

Sindikat policije i policijskih starešina predložio je ovih dana da se u Srbiji legalizuje prostitucija, kako je to odavno regulisano u mnogim razvijenim evropskim zemljama poput Holandije, Nemačke, Švajcarske i Španije.

Pogledajte prilog na TV 1 o ovoj temi.

U ozbiljnoj krizi morala, besmisleno je legalizovati takvu nemoralnu pojavu

Blažo Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina, kaže da je prostitucija, koja je u nekim zemljama legalna, i solidan izvor prihoda države.

„Prostitutke su u tim zemljama zakonski zaštićene, a takođe i zdravstveno i penzijski osigurane. Rešenje tih zemalja je, mada u nešto drugačijoj formi, postojalo i u Srbiji, čak i za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata“, rekao je Marković za „Politiku“.

On je naveo da i dokumenta iz tog doba potvrđuju da su prostitutke u Beogradu imale dvojezični papir, nalik na legitimaciju, gde se upisivalo kada je i kod kog lekara „seksualna radnica“ išla na kontrolni pregled zbog eventualne polne bolesti, a davala je i izjavu u kojoj je kafani radila.

U Zakonu o javnom redu i miru piše „Ko se odaje prostituciji kazniće se kaznom zatvora od 30 dana“. Postoji i krivična odgovornost za onog ko posreduje u prostituciji, kao i kazna za ustupanje prostorija za vršenje prostitucije.

„Očigledno je da Srbija ne samo što ne prati davno usvojena zakonska rešenja iz ove oblasti u demokratski razvijenim zemljama, već su i propisi od pre gotovo jednog veka bili liberalniji nego što su danas“, zaključio je Marković.

U sindikatu ističu da bi u slučaju legalizacije i policajci mogli da se u mnogo većoj meri fokusiraju na hapšenje trgovaca belim robljem.

Sa druge strane, advokat dr Veljko Delibašić protivnik je legalizacije prostitucije.

„U trenutku kada je naše društvo u ozbiljnoj krizi morala, besmisleno je legalizovati takvu nemoralnu pojavu. To ne dozvoljavaju ni međunarodne konvencije koje smo potpisali. Protiv prostitucije se mora boriti edukativnim, zatim svim ostalim merama – ekonomskim, medicinskim i prekršajno pravnim. Bavljenje prostitucijom i dalje treba da ostane sankcionisano kao prekršaj“, smatra Delibašić.

Ovaj advokat tvrdi i da je u zemljama gde je prostitucija legalizovana došlo do povećanja krivičnog dela trgovina ljudima.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, pod čijim su okriljem i sigurne kuće u Beogradu, kazala je za „Politiku“ da treba imati više razumevanja za žene koje se bave prostitucijom, a manje za ljude koji ih iskorišćavaju i koriste njihove usluge.

Ona je pristalica legalizacije prostitucije, ali smatra da ima objektivnih razloga i za i protiv. Sagovornica „Politike“ istakla je da bi najbolje rešenje bilo dekriminalizacija prostitucije. To bi podrazumevalo da se gone i kažnjavaju oni koji podvode žene, a ne da se hapse prostitutke.

„Žene koje se time bave to ne rade dobrovoljno, već prisilno. Zato i treba imati više razumevanja za njih. Čini mi se da se u Srbiji kažnjavaju samo žene, a oni koji koriste njihovo telo i dušu su na slobodi“, dodala je Stanojević.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da je zdravstvena kontrola najveći problem kada je reč o ilegalnoj prostituciji.

„Kada je prostitucija nelegalna, velika je opasnost od zaraznih bolesti. Sve države koje su legalizovale prostituciju odredile su obavezu zdravstvene kontrole onih koji se time bave, kao i mesta gde mogu da obavljaju taj posao. Time je prostitucija svedena na najmanju meru. Zato je legalizacija mnogo pametnija nego zabrane i kažnjavanja“, zaključio je Radovanović, objavio je nedavno 021.

Objava Sindikata policije i policijskih starešina

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                             Foto: Pixibay

Ostavite komentar