DRUŠTVO SRBIJA VAŠ STAV

Država je prezrivo odbacila radnike i stala u zaštitu investitora i tajkuna

Država je prezrivo odbacila radnike i stala u zaštitu investitora i tajkuna

Državna pesnica

 

Država je prezrivo odbacila radnike i stala u zaštitu investitora i tajkuna Printscreen

Obračun naše vlasti sa radnicima je nemilosrdan i podseća na obračun fašista sa neistomišljenicima, neke su od ocena sa nedavne tribine „I radnike ubijaju, zar ne?“, u organizaciji niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS).

Govornici su podsetili da je u Srbiji sve više samoubistava bivših i sadašnjih radnika zbog siromaštva, bede i poniženja, kao i da nije malo slučajeva teškog progona onih koji su predvodili pobune protiv loših privatizacija, a za očuvanje radnih mesta. Saopštili su konkretne podatke o radnicima koji su digli ruku na sebe, ostavljajući oproštajna pisma u kojima priznaju da to čine iz potpunog očaja, bespomoćnosti ili stida, jer ne mogu da prehrane porodice. Izneli su i prilično dramatične podatke o tome da su vođe radničkih pobuna prolazile torturu – u njih su bili upereni snajperi, hapšeni su, prebijani, praćeni, paljeni su im automobili. Neki su pobegli iz zemlje, tražeći azile „tamo daleko“.

Dakako, u sve su pokušali da unesu i nešto optimizma, navodeći da se ništa ne može promeniti bez borbe i žrtvovanja, te predlažući stvaranje jakog socijalnog pokreta, kao i edukaciju radnika koje će ih osnažiti za borbu. Radniku nisu potrebne članske karte kriminalizovanih partija ili korumpiranih sindikata, već mu je potreban – drugi radnik. Neka ne seku svoje prste, kao što su neki od njih činili, jer su im svi potrebni – i za rad i za pesnicu, kazali su.

Ozbiljan problem je što je danas „pravih“ radnika sve manje. Podaci govore da je sve više poslušnih „motača kablova“ u inostranim firmama, koje ih plaćaju tek nešto više od 200 evra i zabranjuju sindikalno organizovanje. LJudi se sve češće zapošljavaju na određeno vreme, preko agencija „za ljudske resurse“ i „na crno“. Sve je više onih koji su se uhlebili u javnom sektoru zahvaljujući partijskoj knjižici, „vezi“ ili klasičnoj korupciji.

Aktuelno zakonodavstvo, pritom, dozvoljava dobijanje otkaza i kada je radnik na bolovanju i lečenju od najtežih bolesti. Omogućava i davanje državnih subvencija od deset hiljada evra po novom radnom mestu stranim investitorima, koji imaju obavezu da radnika plate tek nešto više od „minimalca“. Predsednik Srbije i sam promoviše jeftinu radnu snagu, sve pozivajući investitore da dođu zbog takvih i drugih „povoljnosti“. „Nigde nisam video te pampers pelene“, kazao je on prilikom obilaska Jure, čiji su obespravljeni radnici govorili da su prisiljeni da ih nose jer ne stižu da odu ni u toalet.

Pesnicu visoko drži država, ne radnici.

Redakcijski komentar lista Danas

2 Replies to “Država je prezrivo odbacila radnike i stala u zaštitu investitora i tajkuna

 1. Nijedna reč kako su stekli taj novac kojima investitori i tajkuni investiraju u Srbiji. Naj veći i naj ne izmerljivi investitor uvek je bio i ostao je investitor Poreski obaveznik Srbije. Taj Srpski investitor Poreski obaveznik Srbije je „POSLODAVAC“ svakom službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova, svakom službeniku Vojnom ministrastvu, svakom službeniku Tužilašta, sudije, svakom službeniku Ministarstva zdravlja, svakom službeniku prosvete i svakom službeniku bilo kom instititu, organizaciji i javnih preduzeća kao i svakom ko svojim dupetom ispunjava kako „ZAKONODAVNU VLAST SRBIJE“ tako isto i „IZVRŠNOJ VLASTI U SRBIJI“. Daje im posao, zapošljva ih, i daje im pare. A svi ovi redom očajnici prema svom „POSLODAVCU“ ponašaju se kao prema „SKOTU“. To može da se promeni ako se svi mi penzioneri kao i obaveznici PiO fonda Srbije Udružimo i samo organizujemo jer nas ima preko 3,5 miliona posvađanih, zavađenih, omrženih, ljubomornih, kivni, besni, očajni, ljuti, deziorentisani, verski podeljeni i da dalje ne nabrajam čime su to uspeli da nas iznutra razdvoje, da se ne udružimo i da se ne samoorganizujemo jer njihva snaga i njihova isključivost se manifestuje svakog seknudna iz naše opšte slabosti, ne sloge i ne jedinstva. Po meni i po mojoj proceni mi nemamo krvnog neprijatelja van granica države Srbije, naš krvni neprijatelj je tu uz nas, tu pored nas naš krvni neprijatelj je u samo državi Srbiji. Zato je ovo sada „POZIV“ svima Vama da se „Udružite samnom“ i za nepunih 3 meseca sve „UZROČNIKE“ će mo izolovati u koncentracioni logor, izgubi će sve građanska prava dok nadoknade u potpunosti svu nparavljenu kako ne materijalnu tako i svu materijalnu štetu. Ako to uspeju da postignu za nepunih 4 radna dana, steći će ponovo sva izgubljena građanska prava i moći će da biraju između opstanka među nama i trajnog napuštanja sve obuhvatne teritorije Srbije. Niko od uzročnika nšeg beznađa i totalnog osiromašenja neka ne očeku pošteno suđenje jer koliko su oni bili prema nama nepošteni toliko će mo i prema njima biti neposšteni jer Zakon KARME kaže, citiram.: „KOLIKO I KAKO SI SEJAO TAKO ĆEŠ I POŽNjETI“: Kolebanje i dvoumljenje od danas nesme da se manifestuje u Vama, samo i isključivo čvrsta odluka i Rešenost za akciju. pozz.

 2. МЕЂУНАРОДНА ПОВЕЉА О ПРАВИМА ЧОВЕКА

  1. Универзална декларација о правима човека
  Усвојена и прокламована од стране Генералне скупштине резолуцијом 217А (3,римско) од 10.децембра 1948 године.

  Члан 19.
  Свако има право на слободу мишљења и изражавања, што обухвата и право да не буде узнемираван због свог мишљења, као и право да тражи, прима и шири обавештења и идеје било којим срествима и без обзира на границе.

  Члан 20.
  Тачка 1. Свако има право на слободу мирног окупљања и удруживања.
  Тачка 2. Нико не може да буде приморан да припада неком удружењу.

  Члан 21.
  Тачка 1. Свако има право да учествује у управљању својим земљом, непосредно или преко слободног представника.
  Тачка 2. Свако има право на равноправан приступ јавним службама у својој земљи.
  Тачка 3. Воља народа је основа државне власти; ова воља мора да буде изражавана на повременим и слободним изборима, који ће да буду спровођени према општим и једнаком праву гласа, тајним гласањем или одговарајућим поступком који обезбеђује слободно гласање.

Ostavite komentar