DRUŠTVO VERA I VEROVANJE

Državi je jasno da će izgubiti sledeće izbore ako crkva ustane protiv nje

Državi je jasno da će izgubiti sledeće izbore ako crkva ustane protiv nje

Draško Đenović, verski analitičar, izjavio je u razgovoru za N1 da je sasvim  moguće da je crkva pustila Janjića „niz vodu“
Screenshot/ N1

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić svojim izjavama o podeli Kosova izašao iz okvira monaškog života i upustio se u politiku, kaže Đenović i dodaje da je čovek možda rekao ono što obični vernici smatraju, Srbi na Kosovu, a to možda ne odgovara vladajućoj strukturi kod nas“.

Dodao je da je, ipak, možda samo rekao ono što vernici na Kosovu misle.

Državi je jasno da će izgubiti sledeće izbore ako crkva ustane protiv nje
Foto: www.eparhija-prizren.com

Sasvim je moguće da je crkva pustila Janjića „niz vodu“, kaže Đenović i još dodaje da ne veruje da je pitanje Kosova „posvađalo“ SPC i aktuelnu vlast.

„SPC ne želi da izgubi ono što na Kosovu ima, to je zaista jedno ogromno bogatstvo, ne samo istorijsko već i materijalno… S druge strane, možemo reći da je srpska crkva rođena na Kosovu, istorijski je Kosovo važno za SPC“, kaže Đenović.

„Postavlja se pitanje šta SPC nudi vernicima na Kosovu, a to je jako malo, jer sa odlaskom Artemija sa Kosova, čini se da je jedna ključna snaga SPC otišla sa Kosova, otišao je veliki broj monaha, monahinja, sveštenstva sa Kosova… SPC je troma organizacija, ona ne živi u 21. veku, ona se još uvek poziva na istoriju, Kosovsku bitku i pitanje je koliko može da prati savremene događaje i da vernicima i u Srbiji i na Kosovu ponudi 21. vek“, kaže Đenović, dodajući da je Katolička crkva učinila više naročito za mlade.

Državi je jasno da će izgubiti sledeće izbore ako crkva ustane protiv nje

Političari su pomalo ljubomorni na episkope, jer su oni doživotni episkopi, a to bi većina političara želela – kad jednom zasednu da ih više niko ne može skinuti, ocenjuje Đenović.

Državi je jasno da ako crkva ustane protiv nje, da će izgubiti sledeće izbore. Bez obzira koliko su Srbi nominalni vernici uglavnom, ona se sluša u dobrom delu javnosti, dodaje. U toj situaciji, navodi, i jedni i drugi će pokušavati da sve nesporazume rešavaju. Smatra da će obe strane popuštati i da će gledati i jedni i drugi da postignu za sebe što više.

Priredio: Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar