DRUŠTVO

Državno veće tužilaca odbilo da postupi po Šabićevom nalogu!

Povodom afere oko izbora 52 zamenika javna tužilaca, koji su od danas na dnevnom redu Narodne skupštine, Alumni kluba Pravosudne akademije izdao je saopštenje koje vam prenosimo u celosti:

AFERA TAJNI SPISAK: DVT ODBIO DA POSTUPI PO NALOGU ŠABIĆA
Foto: Screenshot/ Youtube

Beograd, 06. mart 2018. Državno veće tužilaca (DVT) odbilo je da postupi po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i da Alumni klubu Pravosudne akademije (AKPA) dostavi zapisnik za sporne sednice ovog tela na kojoj je utvrđen predlog 52 kandidata za zamenike javnih tužilaca. Ovaj perdlog je na dnevnom redu Narodne skupštine koja je danas započela zasedanje i koja je ovlašćena da izvrši izbor.

U dopisu DVT-a se navodi da zapisnik neće dostaviti, jer još nije usvojen. Međutim, Poverenik je u svom nalogu naveo da to nije razlog za njegovo nedostavljanje, jer u izboru javnih funkcionera postoji povećan interes javnosti da zna.

AKPA ističe da je nepostupanje po Poverenikovom nalogu kažnjivo delo i jutros je zatražila donošenja rešenja o prinudnom izvršenju odluke. Javnost je neosnovano isključena sa sednice pre rasprave o kandidatima, čime je povređeno načelo javnosti, a na samoj sednici su predložena 24 kandidata sa tajnog spiska koji je došao u ruke pojednih medija pre same sednice, što ostavlja otvorenim pitanje ko je i kada odlučivao o predlaganju javnih funkcionera. Pri tom, sam DVT je neposredno posle sednice naveo da je spisak procureo sa „pripremne sednice“, a u današnjem dopisu navodi da nikakve pripremne sednice nije bilo.

AKPA traži da parlament ne sudeluje u ovakvom izboru tužilaca, te da se postupak ponovi u demokratskoj atmosferi u prisustvu javnosti i poziva nevladine organizacije da osude netransparentno postupanje državnog organa u čijem radu učestvuje i Udruženje tužilaca Srbije, koje bi trebalo da se zalaže za unapređenje pravosuđa, a koje brani postupanje DVT-a.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar