EKOLOGIJA

APEL S KOPAONIKA: Jošanička Banja čeka reviziju i neke nekorumpirane inspektore

Priču o Jošaničkoj Banji i njenim rekama, najbolje odslikava prikaz Igora Vejnovića, iz Bankwatch.

Naime, nakon odluke opštine Raška, da držeći se katastra iz 1987., odobri sada više od 60, a te godine 53 lokacije za izgradnju mini hidroelektrana. Jošaničkoj  Banji je pripala čast, da je „zakite“ sa 17 ili 18.

Te daleke 2013., na vapaj meštana zaseoka Velež, dr Jelena Drmanac, kao član Saveta MZ, organizuje Zbor, da bi se o temi govorilo JAVNO. Prave javne rasprave, nije bilo.

Uz pomoć Aleksandra Draškovića koji je daleke 1997. radio na vraćanju statusa  „banje“ Jošaničkoj Banji, formira se Odbor za zaštitu i razvoj, pri MZ.
U kratkom vremenu postojanja, od septembra 2013. do januara 2014. ovaj Odbor uspeva da preko kabineta premijera Dačića, dobije izlazak na teren Zavoda za zaštitu prirode Srbije, decembra 2013.

U svom objektivnom izveštaju, iznose, zatečeno stanje o čemu obaveštavaju resorna ministarstva i samu opštinu.

Odbor iza ovoga biva raspušten od strane od strane delegata, potkupljenih od strane investitora (obećanja za posao, izgradnja puta…) I predsednika MZ, za koga se ispostavlja  da je vlasnik MHE Klupci na Gobeljskoj reci.

Jelena i Aleksandar, dovode ekipe RTS1, Eko karavan na čelu sa Draganom Vasiljević, kao i TV Prva Exploziv, Nemanja Stanković, kada pred kamere izlazi i Bojan Jakovljević iz Leposavića, kao vlasnik MHE Velež . Trenutno je direktor JP Skijalište na Kopaoniku i suvlasnik još nekih MHE.

Nažalost, meštani Banje se ne uključuju u odbranu reka, ostaju slepi i gluvi na sve činjenice. Aktivnost se svodi na dvoje ljudi i profiil na Fejsbuku Jošanica Samokovka,koji nastaje baš u svrhu iznošenja istine u javnost.

Praktično derivaciona tehnologija znači suva korita, uništen biljni i životinjski svet, narušen biodiverzitet… vremenom ekonomski uništen kraj, a samim time, migratorno kretanje i demografsko pustošenje.

Opština Raška, je sve vreme ignorisala dopise, ostajala nezainteresovana.

Inspekcije su izlazile i potencirale na „čistim papirima“, uprkos stanju na terenu, koje za njih bilo nebitno.

Sada je izgrađeno 17. Upravo se očekuje puštanje u rad MHE Samokovska reka u samom NP Kopaonik, koja će uništiti kanjon ove planinske lepotice.

Mašinska zgrada je kraj vodozahvata MHE Velež, prve koja je odmah sa početkom svog rada 2013. godine napravila PROBLEM; suvo korito u letnjim mesecima, uginule ribe u ribnjacima, nemogućnost rada vodenica, nemogućnost zalivanja.., opasnost presušivanja izvora.

To je bilo sa prvom…

Jošanička Banja nema kanalizaciju, septičke jame idu u reke!?

Jošanička Banja je banjsko mesto sa tradicijom, čekala je investicije, napredak, ona je neotkriveni biser u podnožju Kopaonika i Željina, sa velikim kapacitetima termalnih voda. Glavni  izvor je temperature 78.5°C.

Jelena Drmanac i Aleksandar Drašković su se stavili u službu svih onih koji se bore za prirodu, njeno očuvanje, a pre svega onih koji su protiv derivacionih MHE, pod pričom neophodnih ,,zelenih kilovata „, koji su u praksi crni, da crnji ne mogi biti.

Obnovljivi izvori energije, nisu čisti vodotoci i izvori pijaćih voda…

Obnovljivi izvori energije su sunce, vetar, biomasa, geotermalna, petrogeotermalna energija…

Svaka odbranjena reka je uspeh. Reke Banje čekaju reviziju i neke nekorumpirane inspektore, da stave u zakonske okvire sve što je urađeno. Možda se i dočeka njihovo oslobađanje.

Priredio M. A. M.

Ostavite komentar