EKOLOGIJA

Bruka vlasti u Odžacima: Stočno groblje u Bačkom Brestovcu i dalje leglo zareze i slika užasa.

O stočnom groblju u Bačkom Brestovcu već se dosta pričalo i pisalo u medijima. Dobili smo mejl od Ekološkog pokreta Odžaka i ostali smo zapanjeni pred jezivim slikama bačenih životinja i pred jezivom nesposobnošću lokalnih vlastodržaca da reše tako jednostvan problem.

Ili čekaju da to reši Aleksandar Vučić, kako bi imao priliku da uradi još nešto po prvi put u istoriji.

Prenosimo vam tekst Ekološkog pokreta Odžaka uz apel odgovornima u Odžacima i Bačkom Petrovcu da sem što neumorno rade za svoje dobro, urade nešto i za dobro svojih građana:

NA MRCINJAKU NIŠTA NOVO

Pre tri nedelje Ekološki pokret Odžaka objavio je fotografije o stočnom groblju u Bačkom Brestovcu (mrcinjaku – kako kažu Brestovčani). Digla se velika „prašina“ i nadali smo se da će to delovati otrežnjujuće na sve odgovorne u našoj opštini.

Da bi proverili da li se nešto promenilo, članovi Ekološkog pokreta Odžaka su danas, 11.11.2017. godine, obišli stočno groblje u Bačkom Brestovcu i konstatovali da mrcinjaku nema promena, sve je po starom.

 

Kliknite na sliku za uvećanje.

Uginula stoka se dalje baca van iskopane rupe i kao da niko o tome nije rekao ni reč, mada su o tome pisali Kurir, Večernje novosti, prilog objavila Radio-televizija Vojvodine, portali, društvene mreže.

Video o vezanom psu za crknutu kravu imao je u jednom trenutku preko 40.000 pregleda i preko 600 deljenja. Sve ovo nije bilo dovoljno da stanovnici Bačkog Brestovca promene svoje ponašanje.

Današnim obilazakom smo videli tele ispred nekadašnje zgrade hladnjače i kravu na desetak metara od jame za bacanje uginulih životinja. Konstatovali smo da je onaj ko je radio na uklanjanju leševa (verovatno JKP „Brestkom“) traljavo obavio svoj posao. Umesto da se angažuje mehanizacija i jama za bacanje uginulih životinja iskopa tako da kerovima i divljim životinjama onemogući pristup crknutim životinjama, samo je formalno urađen posao koji su naredili inspekcijski organi.

 

Kliknite na sliku za uvećanje.

Crknute životinje su samo gurnute u rupu tek toliko da se kaže da nisu van rupe i do njih vrlo lako mogu da dođu i kerovi i divlje životinje. Jama treba da ima vertikalne zidove i da bude dovoljno duboka da onemogući pristup leševima uginulih životinja. Sadašnja jama je verovatno ostatak jame iskopane pre nekoliko godina. Vremenske prilike i neprilike su učinile svoje , tako da su se zidovi jame urušili i jama izgubila svoju funkciju – pa je, izgleda, sasvim svejedno da li su leševi životinja u jami ili van nje – kada kerovi i divlje životinje mogu slobodno da im priđu.

 

Kliknite na sliku za uvećanje.

Mislimo da opštinski organi treba ozbiljno da se pozabave ovim problemom i da se konačno utvrdi nečija odgovornost.

Ekološki pokret Odžaka

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar