EKOLOGIJA

Đura na sudu: Sadio drveće da bi se zaštitila Krivaja od nanosa snega i završio na sudu

Ovde smo nekoliko puta sadili vetrozaštitni pojas! – kaže razočarani Đura Vavroš., Foto: Screenshot/ Youtube, Zelena Patrola

Đura na sudu/ Jazavac na sudu?

Đura Vavroš, predsednik Ekološkog udruženja „Hrast“ iz Krivaje, kod Bačke Topole je organizovao građane MZ Krivaja, kako bi posadili drvored i zaštitili naselje Krivaja od nanosa snega (na pr. 2012. godine su pet dana bili odsečeni od sveta zbog smetova na putu) i od hemijskih sredstava kojima vlasnik, DOO Krivaja, susednih poljoprivrednih parcela više od 20 puta godišnje tretira svoje poljoprivredne useve.

Kad Đura neššto organizuje onda se uključe svi, od najmlađih do najstarijih
Vlasnik poljoprivrednog zemljišta je u nekoliko navrata (svake godine) zaoravao vetrozaštitni pojas koji su građani posadili. Umorni od uzaludnog rada a svesni da je neophodan vetrozaštitni pojas, građani Krivaje su nesavesnog „investitora“ godinama prijavljivali inspekcijama, koje nikad ništa nisu preduzele u tom smislu.
Onda su se stanovnici MZ Krivaja obratili lokalnim vlastima u SO Bačka Topola i dobili garancije da mogu, po ko zna koji put, da zasade vetrozaštitni pojas i da im (ovaj put!) neće biti zaoran.
Tim Zelene patrole je snimao sađenje vetrozaštinog pojasa i upoznao javnost sa problemima koje građani Krivaje imaju sa DOO Krivaja.
Posle emitovanja emisije „Krivaja – E to je Đura posadio“, iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“ direktor DOO Krivaja je tužio Đuru Vavroša za narušavanje ugleda DOO Krivaja i kreditne sposobnosti firme.
Od 2014. godine Đura Vavroš, ekološki aktivista sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, mora da izlazi na suđenja i dokazuje da je samo štitio kvalitet života građana u Krivaji i da mi nije bila namera da narušava ugled DOO Krivaja.
U emisiji „Krivaja – E to je Đura posadio“ može se videti da je većina stanovnika Krivaja učestvovala u sađenju vetrozaštitnog pojasa i da su sami obezbedili sadnice, ali direktor tuži samo Đuru Vavroša.
Na mladima svet ostaje – Đura pokazuje ličnim primerom
Advokat Sreten Đurđević, koji zastupa Đuru Vavroša na sudu i druge ekologe protiv kojih se vode sudski sporovi, zaključuje da je u pitanju zastrašivanje ekoloških aktivista.
Cilj ovakvih sudskih procesa je zastrašivanje ekoloških aktivista – kaže Sreten Đorđević, pravni zastupnik Đure Vavroša.
Vojvođanska zelena inicijativa poziva sve medije i građane da prisustvuju suđenju, koje je otvoreno za javnost, u petak, 29.09.2017.  u 13 h u Osnovnom sudu u Subotici.
Emisiju Zelene patrole „Krivaja – E to je Đura posadio“, možete pogledati OVDE

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar