EKOLOGIJA

Ekolozi Vrbasa – Ani Brnabić: Peconijev Vital, nam ugrožava živote! Od ovog trenutka smatramo i Vas odgovornom za to!

DARA JE PREŠLA MERU – ZATVORITE VITAL!

Posle još jednog masovnog, „vikend zagađenja“ kanala od strane Vital-a, fabrike ulja i biljnih masti u Vrbasu, Ekološki pokret Vrbasa obratio se Ani Brnabić, predsedniku Vlade RS za pomoć u rešavanju ovog, izgleda, nerešivog problema za Vrbašane!

Foto: Printscreen/ agencije

Posebne Zahteve ututili smo i resornim ministrima Branislavu Nedimoviću i Goranu Trivanu pod kojima su nadležne inspekcije.

Uz put smo podneli još jednu Krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu, prijave vodnoj inspekciji i pokrajinskoj inspekcji za životnu sredinu, sve sa zahtevom da se ovoj firmi izrekne zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti u periodu pet do deset godina.

Inače, zagađenje se desilo u subotu, 12. avgusta u popodnevnim satima, kada smo uočili već prepoznatljivu žuto-maslinastu boju od otpadnih masnoća i sapunice u Velikom bačkom kanalu, koje karakterišu otpadne vode „Vital“-a. Celo kanalsko ogledalo u vidokrugu je bilo prekriveno ovom otpadnom masom, koja je, po našem ranijem iskustvu, morala satima da se ispušta iz kanalizacionih otvora ove firme. Nema nikakve sumnje da je u kanal dospelo nekoliko stotina kubika, preko svake mere, zagađene vode!

Prepoznavajući njihove radnje u pripremnom periodu otkupa uljarica, cenimo da je akcident namerno i po ko zna koji put izazvan čišćenjem i ispiranjem posuda, cisterni, cevovoda i pogonskih prostorija u „Vital“-u. Osnovano sumnjamo da se pri ispiranju, još uvek u ovoj firmi koristi zabranjena i kancerogena masna soda, koja izuzetno podiže zdravstveni rizik kod življa u neposrednoj blizini vodotoka u koji dospeva zajedno sa ostalim štetnim materijama iz otpadnih voda „Vital“-a.

Smrad od isparenja sa kanala, bio je nepodnošljiv i vidno je narušio komfor građana Vrbasa. Takođe osnovano sumnjamo da je u vazduh dospela veća količina toksičinih materija, poput akroleina, koja mogu da doprinesu pojavi bronhijalnih a potom i kancerogenih oboljenja.

OTVORENO PISMO ANI BRNABIĆ

Obraćamo se upravo Vama, a ne samo resornim ministrima, inspekcijskim službama i tužilaštvu, jer smatramo da veličina i „značaj“ ove firme“, koja posluje u okviru holdinga „Invej“ iz Zemuna, čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi, nesumljivo postavljaju jedan ovakav Zahtev u okvire političke volje.

„Vital“ je višedecenijski zagađivač Velikog bačkog kanala i jedan od većih zagađivača vazduha u Vojvodini. Ovih dana istakanje sirovih otpadnih voda „Vital“-a ponovo je dostiglo vrhunac! Protiv ove firme, samo u zadnje četiri godine, vodi se ili se vodilo 12 postupaka za privredni prestup pred nadležnim sudom u Somboru. Naša organizacija reagovala je na njihove akcidente sa stotinak prijava nadležnim inspekcijskim službama i pravosuđu u zadnji 13 godina našeg postojanja.

Da se ovo dešava na Drini ili Moravi, sav živi svet u vodi bio bi pobijen posle samo jednog akcidenta (hiljade kubika najgoreg industrijskog đubreta)! Međutim, naš kanal je odavno mrtav, pa to izgleda nikoga od nadležnih više ne zabrinjava! Problem je što je i Vrbašana sve manje a teško obolelih sve više!

Mišljenja smo da se ovo više nikako ne može smatrati normalnom već vanrednom situacijom, koja zahteva primenu odlučnih mera protiv firme i odgovornog lica koji se decenijama oglušuju na apele javnosti, na naložene mere iz inspekcijskog nadzora i na žalost, simbolične vaspitno-popravne mere pravosuđa!

„Vital“ je poslednji industrijski zagađivač Velikog bačkog kanala na potezu industrijskih zona Crvenka – Kula – Vrbas. „Vital“ je sada jedina prepreka koja sprečava pristupanje remedijaciji ovog vodotoka, imajući u vidu skori završetak Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Vrbasa i Kule.

Po privatizaciji, vlasnik firme smanjio je broj radnika sa oko 1000 na dvesta, te smatramo da je odavno napravljen socijalni egzodus i da se socijalnim momentom odavno više ne može tolerisati ovako divljačko, višegodišnje ponašanje prema prirodi i ljudima! Nemojte zaboraviti da je kompanija „Invej“ sinonim za loš odnos prema svojim zaposlenima! Njihovo sedište nije u Vrbasu tako da ni taksu za isticanje firme ne plaćaju lokalu. – Što se nas, vrbašana tiče – čista štetočina!

Zdravstvene posledice ovakvog nekažnjenog, protiv pravnog ponašanja, porazne su za svaku državu koja ima ambiciju sebe da nazove civilizacijskom tvorevinom uređenog društva. Vrbas i Srbobran nalaze se na pijadestalu incidence kardiovaskularnih i nekoliko vrsta kancerogenih oboljenja u Srbiji!

Budite hrabri – pomozite nam!

Od momenta prijema ovog Dopisa, odgovornost za zdravlje i živote naših sugrađana prenosimo i na VAS!

Na raspolaganju smo Vam za dalji razgovor, nadamo se ne zadugo!

Izvor: EKOLOŠKI POKRET VRBASA

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

2 Replies to “Ekolozi Vrbasa – Ani Brnabić: Peconijev Vital, nam ugrožava živote! Od ovog trenutka smatramo i Vas odgovornom za to!

Ostavite komentar