EKOLOGIJA

Epidemija nekulture u Vrbasu

EPIDEMIJA NEKULTURE!
Foto: Printscreen EPV
Ekološki pokret Vrbasa uputio je Zahtev Štabu za vanredne situacije za uspostavljanje sistema pranja ulica, naročito trotoara, kao prevenciju pojave zaraznih bolesti. Zahtev je upućen iz naše svesti o niskoj urbanoj kulturi građana sa ponašanjem koje dovodi do rizika pojave i širenja zaraznih bolesti.

INTEGRALNI ZAHTEV ŠTABU ZA VANREDNE SITUACIJE:

OPŠTINA VRBAS

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

MILAN GLUŠAC, ŠEF ŠTABA

ZAHTEV

Poštovani!

1. Zahtevama hitno uspostavljanje redovne aktivnosti pranja trotoara na najfrekventnijim delovima centra Vrbasa.

2. Zahtevamo donošenje adekvatne lokalne Odluke, koja će sankcionisati urbanu nekulturu građana koja, između ostalog, kao posledicu donosi epidemiološki rizik.

Obrazloženje:

1.Osnovano smatramo da niska urbana kultura građana Vrbasa i masovna loša navika pljuvanja po trotoarima i bacanja upotrebljenih papirnih maramica van korpi za smeće, donosi epidemiološki rizik pojave i širenja akutnih respiratornih infekcija.

Naime, kapljice i sluz koje se pri tome izbacuju, gaze se i prenose u zatvoreni, poslovni ili kućni prostor, škole i obdaništa, gde virusi dodirom i preko sluznica nosa i usta mogu dospeti u organizam.

Duži periodi bez padavina i mogućnosti prirodnog pranja trotorara povećavaju rizik zaraze. Takođe i periodi posle jačih padavina i nanošenja većih količina blata na trotoare, povećavaju taj isti rizik.

Smatramo da bi sistem pranja ulica umnogome doprineo smanjenju rizika pojave epidemije gripa i drugih infektivnih bolesti, kakve se upravo dešavaju na teritoriji cele Vojvodine. Smanjile bi se tegobe građana, troškovi njihovog lečenja i gubici zbog izostanka s posla i iz škole!

Iz napred rečenog, mišljenja smo da troškovi uspostavljanja ovog sistema imaju visoku društvenu opravdanost!

2. Potreba donošenja lokalne Odluke kojom bi se sankcionisalo ružno i štetno ponašanje na javnom prostoru, koje je predmet ovog Dopisa, dodatno bi motivisalo građane da se suzdrže od loše navike i upute svoju decu to isto da ne čine!

Paralelno sa ovim sistemom pod hitno se mora započeti kontinuirana kampanja javnog zagovaranja podizanja urbane kulture, u medijima, školama i vrtićima, u čemu vam stojimo na raspolaganju!

Očekuemo Poziv na raspravu po ovom pitanju na prvoj sednici Štaba za vanredne situacije. Takođe zahtevamo da se odredite po ovom Zahtevu u zakonskom roku!

U Vrbasu, 07.02.2018.

Za Ekološki pokret Vrbasa

predsednik: Ratko Đurđevac

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar