EKOLOGIJA

Izmene zakona da bi nas cementare kvalitetnije trovale!

Okrugli sto o izmenama Zakona o upravljanju otpadom

IZMENE ZAKONA PO NARUDžBI CEMENTARA!

Ilustracija, Foto: Pixabay

Tri ekološka pokreta, Beočina, Kosjerića i Vrbasa danas su timski nastupili na Okruglom stolu u Narodnoj skupštini u Beogradu. Skup je bio posvećen Nacrtu Zakona o upravljanju otpadom, čije izmene je, po našim spoznajama, inicirala Cementna industrija Srbije. Organizatori skupa bili su Regionalni centar za životnu sredinu – REC Kancelarija u Srbiji i udruženje UNEKOOP iz Paraćina. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Agencije za životnu sredinu, članovi Odbora za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine, Privredna komora Srbije, predstavnici privrednih društava i udruženja građana. Sastanku se, i pored urednog poziva, nisu odazvali predstavnici cementara i odgovorna lica iz Ministarstva!

Uvodničari Okruglog stola bili su Vladimir Janković, UNEKOOP, Ivana Stojiljković, predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS, Nebojša Redžić, Agencija za zaštitu životne sredine RS, prof. dr Ilija Brečeski, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu i dr Ilija Vukadinović, pedijatar, Ekološki pokret Kosjerić.

U izostanku odgovornih lica s druge interesne strane, potrudili smo se, naravno, da unesemo malo energije u „prijateljsko ćaskanje i edukaciju stručnih uvodničara“!

Desilo se eto, da nekoliko cementara očas posla pokrenu proceduru izmene nekog zakona! Trebaju im spalione komunalnog otpada da budu konkurentniji na tržištu, kako rekoše! U toj nameri bi i uspeli još pre dva meseca, da se ne podigoše kosjerci! Cementna industrija ima verovatno jednu od boljih tržišnih konjuktura ne samo na srpskom tržištu, čak ispred IT sektora. Izostankom spaljivanja otpada sigurno neće ostati bez profita! Možda jedino neće „pokoriti“ neka nova tržišta i možda neće baš skroz „opustošiti“ ambijent u kojem ostvaruju svoje poslovne ciljeve!

Usvajanje ovog Zakona Vlada RS je zaustavila zbog, kako reče premijerka juče u Kosjeriću, suprostavljene dileme: ugrožene konkurentnosti cementara i ugrožene životne sredine i zdravlja ljudi, samim tim priznajući da jedno drugo isključuju!

Ne može se čuvati životna sredina i zdravlje ljudi a istovremeno spaljivati otpad u cementarama u Srbiji! Možda negde drugo, ali ne u Srbiji!

Zaštitne mere u spalionici u Beču skuplje su 30% od samog postrojenja za spaljivanje! Nedavna havarija u tom postrojenju efikasno je sanirana „brzom vitaminskom inekcijom“ od nekoliko miliona evra! – Između ostalog čuli smo na današnjem skupu! Nema šta, „skroz srBski“! Naše havarije takođe brzo rešavamo – „zatrpavanjem pod zemlju, noću, bez ometanja“!

Skrivanje iza primene evropskih tehnologija u Srbiji nikako ne pije vodu! U Srbiji, kako reče prof. Brečeski, ne postoji kontinuirani i potpuni monitoring ni jednog segmenta životne sredine! Za veliku grupu štetnih supstanci koje se emituju iz raznih industrija, ne postoji ustanova koja bi ih relevantno verifikovala! Primena vrhunskih tehnologija ipak podrazumeva i primenu pratećih standarda nadzora i evidencije!

Tokovi otpada ne kontrolišu se u potpunosti a dokaz su nedavne „bogate iskopine Bezbednosno-informativne agencije“! Koliko još otrovnih gadosti čuči u zemlji probijajući lagano limenu oplatu!? Kako su te hiljade tona opasnog otpada izbegle evidenciju i kontrolu!?

„Međutim, cementare, kao visoko moralne i korporativno odgovorne organizacije, u potpunosti su imune na prilike koje im otvara poslovni ambijent (bez nadzora)“! Uverismo se iz njihovih bogato ilustrovanih brošura!

U gotovo 14 godina naše borbe sa zagađivačima, mnogo puta smo se uverili da inspekcija obilazi poslovne operatere po najavi, gotovo da nema vanrednih, nenajavljenih kontrola! Operateri imaju dovoljno vremena da se stisnu i utegnu za par sati nadzora! Ko će to molim vas, kontinuirano kontrolisati cementare da li lože samo neopasni, komunalni otpad a ne i neko otrovno đubre koje će im stotine firmi u Srbiji ponuditi uz obilatu naknadu! I ko će kontrolisati tehnološku discipilinu u visoko rizičnim postupcima spaljivanja! Još uvek niko! Dokaz da je to upravo tako dobijamo od naših prijatelja, zaštitara iz Beočina!

Eventualno povlađivanje cementnom lobiju, usvajanjem predloženih izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, samo bi bio još jedan dokaz koliko Vladi Srbije ipak nije stalo do zdravlja građana i da zaista sve u ovoj zemlji ima svoju cenu!

Ekološki pokret Vrbasa

Ostavite komentar