EKOLOGIJA GRADOVI

NEGOTIN – „Čepom do osmeha“: Izgrađen mozaik od sto kvadrata!

Akciji “Čepom do osmeha”, čiji je cilj pomoć osobama sa invaliditetom i očuvanje zdrave životne sredine, juče su se priključili Negotinci izradom mozaika od plastičnih čepova, površine od čak 100 kvadratnih metara!

Foto: Igor Đurđević

Na sredini negotinskog mozaika je dete u kolicima sa dvoje dece sa strane, koja ga drže za ruke i to je poruka da smo svi jednaki i treba da brinemo za našu decu sa invaliditetom. Ne treba da ih sklanjamo, treba da izlaze, da se družimo i da učimo našu decu da smo svi jednaki i da ih niko nikada ne ponižava, jer osmeh je bitan i svi imamo emocije i iste potrebe, ističu u Udruženju “Čepom do oseha” iz Novog Sada, koji su u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Negotin, juče sa Gradskog trga izradom mozaika poslali poruka jednakosti, piše TK magazin.

Oni su dali najveći doprinos, Foto: Igor Đurđević

“Motiv za izradu negotinskog mozaika je da pošaljemo poruku svim građanima da sakupljanjem čepova mogu da pomognu osobama sa invaliditetom i u isto vreme očiste prirodu i sačuvaju zdravu životnu okolinu.” – istakla je Vanja Đurđević, koordinator Udruženja “Čepom do osmeha”, koja je prošle godine u Novom Sadu učestvovala u izradi najvećeg mozaika na svetu.

Koordinator akcije Vanja Đurđević sa slučajnim prolaznikom, Foto: Igor Đurđević

Jučerašnju akciju sakupljanjem čepova pomogli su predškolci, osnovci, srednjoškolci, članovi Udruženja osoba sa invaliditetom “Duga” iz Negotina, kao i opština Negotin i Eliksir Prahovo. Organizacija ima 15 koordinatora u Srbiji, oko 2 000 kutija za prikupljanje čepova i pomaže deci širom naše zemlje.

I on je pritekao u pomoć, Foto: Igor Đurđević

“Do sada smo sakupili oko 130 tona plastičnih čepova, pomogli 22 mališana i doneli im osmeh na lice. Mi deci pomažemo tako što raspisujemo konkurs, koji je nedavno završen i ovih dana ćemo pregledati prikupljenu dokumentaciju, kako bismo videli koja deca su naredna za pomoć. Izrada mozaika u Negotinu nam je prilika da se družimo, da širimo pozitivnu energiju, da apelujemo da deca sa smetnjama u razvoju nisu više tabu tema, da smo svi jednaki, a reciklaža nas je povezala da imamo pozitivne rezultare i da svi moramo da brinemo o svojoj životnoj sredini i planeti.” – rekla je između ostalog Vanja Petković, predsednica Udruženja “Čepom do osmeha “ iz Novog Sada.

Ja sam došao da pomognem svojim drugarima., Foto: Igor Đurđević

Učesnike jučerašnje akcije juče su obišli i Vladimir Veličović, predsednik opštine Negotin i Merlina Selenić, zamenica predsednika. Tom prilikom članovi Udruženja “Čepom do osmeha”, u znak zahvalnosti za pomoć u akciji, poklonili su predsedniku fotografiju najvećeg mozaika od čepova na svetu, koji je izrađen u Novom Sadu prošle godine.

Izvor: TK magazin

Priredio Jutarnji GLASnik

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar