EKOLOGIJA GRADOVI

Novi Sad: Masovno uništavanje zelenih površina, seča zdravih stabala i ugrožavanje zdravlja građana

Vojvođanska zelena inicijativa nam je prosledila otvoreno pismo, koje je zabrinut i ogorčen građanin Novog Sada, Marko Mazalica, uputio gradonačelniku Novog Sada, JKP „Gradsko Zelenilo“ i Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.

Seča stabala u Novom Sadu, Foto: Vojvođanska zelena inicijativa

Povodom za obraćanje je masovna seča zdravih stabala i samim tim ugrožavanje zdravlja Novosađana, zbog veoma malog procenta zelenih površina.

Pismo vam prenosimo u celosti:

Poštovani,
u poslednjih nekoliko meseci građani Novog Sada su svedoci masovne seče i uklanjanja velikog broja zdravih ali i mladih stabala u Novom Sadu.

Početkom 2018. godine, uklonjen je drvored na Bulevaru Kralja Petra I, gde su se nalazila relativno mlada i veoma zdrava stabla.

Takođe, uklonjen je drvored i u Rumenačkoj ulici, a protekle sedmice su posečena i stabla u Ulici Kornelija Stankovića, kao i nekoliko stabala platana na Bulevaru Oslobođenja, tokom obnove parkinga.

Kako se navodi u saopštenju JKP „Gradsko Zelenilo“ Novi Sad, drvoredi u pomenutim ulicama se podmlađuje drvored i sade se nova stabla, jer kako se navodi, postojeća stabla prete da oštete podzemnu infrastrukturu.

Zanima me, kako je moguće da se seku zdrava i relativno mlada stabla, koja ni na koji način ne izgledaju kao stabla koja mogu da ugroze bilo koju vrstu infrastrukture, nadzemne ili podzemne, niti da ugroze bezbednost građana, i to u toku vegetacije stabala?

1. Da li su nadležni u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, i u JKP „Gradsko Zelenilo“ Novi Sad, svesni da se sečom zdravih stabala, osim što se uskraćuje preko potreban kiseonik, koji je osnovni izvor života, a koji je u Novom Sadu veoma zagađen, zbog sve većeg broja motornih vozila, ali i sve manjeg broja zelenih površina smanjuje i količina istog?

2. Da li su nadležni svesni da trenutni procenat zelenih površina u Gradu Novom Sadu iznosi manje od 10%, te da je tendencija broja zelenih površina u Novom Sadu u veoma velikom opadanju, a da propisani procenat zelenih površina u urbanim sredinama odlukom Evropske komisije za zaštitu životne sredine iznosi čak 25%?

3. Da li su nadležni svesni da broj obolelih građana od bolesti respiratnornih organa u Novom Sadu raste iz godine u godinu, i sve zbog veoma malog procenta zelenih površina?

4. Da li su nadležni svesni da jedno mlado posađeno drvo ne može obezbediti dovoljnu količinu kiseonika, kao odraslo drvo (čiji se broj masovno smanjuje u Novom Sadu)?

Ko je odgovoran za seču mladih stabala u Ulicama Kornelija Stankovića i Rumenačkoj, kao i na Bulevaru Oslobođenja i Kralja Petra I?
Kada će prestati masovno uništavanje zelenih površina i seča ZDRAVIH STABALA?

Foto: Vojvođanska zelena inicijativa

Ukoliko niste upoznati, o problemu masovne seče drveća u Novom Sadu, pisali su lokalni mediji, a vesti o ovoj EKOLOŠKOJ KATASTROFI se veoma brzo šire i putem društvenih mreža! Građani neće ćutati na ovakvo uništavanje zelenila u Novom Sadu!

Takođe, molim Vas da pogledate snimljen prilog o ovom problemu „Novi Sad – Je l’ veruješ meni, ili svojim očima, Maj 2018.“

S poštovanjem,

Marko Mazalica

Ostavite komentar