EKOLOGIJA SRBIJA

„Pomozite da se ovo ludilo zaustavi“ FOTO

Prijavite piromane

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je na Fejsbuku dramatično upozorenje povodom učestalih požara u zaštićenim područjima.
Društvo je apelovalo na građane da prijave piromane.

U objavi na nalogu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na Fejsbuku je navedeno:

„Srbija je u plamenu: Ove jeseni izgorele su velike površine u zaštićenim područjima poput Deliblatske peščare, Karaš-Nere, Okanja, Carske bare, Ponjavice, vršačkog Malog rita, kao i delovi značajnih i ekološki vrednih područja poput Svrljiških planina i Suve planine. Požari ugrožavaju prirodu, celokupni živi svet, naše zdravlje i bezbednost. Naše ptice selice neće imati gde da se vrate na proleće, a desetine hiljada ptica koje zimuju u Srbiji ostale su bez zaklona i hrane. Posebno su ugožene ptice koje žive u pojasevima stare i visoke trske. Prijavite piromane. Pomozite da se ovo ludilo zaustavi“.

Požari širom Srbije sve češći

Društvo je objavilo i fotografije požara i posledica istih u mnogim zaštićenim područjima Srbije.

Podsetimo, proteklog meseca bili smo svedoci nekontrolisanog paljenja strnjišta koje je velika opasnost za ljude i životinje.

“Paljenje je još jedan udarac koji proizilazi iz ljudske nemari. Ovog meseca smo imali slučaj da je čovek poginuo u automobilskoj nesreći, prouzorkovanoj dimom. Životinje su u ogromnoj opasnosti. Mladi fazani, zečevi, vrane, svrake, jarebice nemilo ginu pred vatrenim stihijama. Samo u prethodnih nekoliko nedelja su izgorela četiri zaštićena prirodna dobra u Srbiji (Obedska bara, Titelski breg, Zagajička brda, Delibatsak peščara, Veliko blato…). Životinje koje su koristile trsku i strnjišta kao zaklon uglavnom budu nemoćne pred vatrenom stihijom“, naglasio je za B92.net Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u tekstu „Bojni otrov na njivama, miligram dovoljan da usmrti čoveka“.

Izvor: B92 Foto:Screenshot

Ostavite komentar