EKOLOGIJA GRADOVI

Zamenik gradonačelnika NS Srđan Kružević i „AUŠVIC“ firme „Eko Vet Plus“ u ataku na Vrbašane!

Prijava neprijatnih mirisa iz spalione animalnog otpada u Vrbasu.

„AUŠVIC I KRUŽEVIĆ U ATAKU NA VRBAŠANE“!

Po dojavi građana, Ekološki pokret Vrbasa prijavio je opštinskoj ekološkoj inspekciji neprijatne mirise iz spalione animalnog otpada firme „Eko Vet Plus“ na prostoru tzv. „Crvenog salaša“ kraj Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) u Vrbasu. Takođe smo podneli zahtev Odeljenju urbanizma opštinske uprave za povlačenje Lokacijske dozvole za ovaj objekat, zbog osnovane sumnje u dostavu lažnih informacija o bezbednosti postrojenja po zdravlje ljudi i životnu okolinu.

 

Po izjavi građana neprijatni mirisi su već nekoliko dana dopirali do naselja „4. juli“ u Vrbasu, a nekoliko prijava došlo nam je iz drugih stambenih delova oboda Vrbasa, prema Bačkom Dobrom Polju. Ovo postrojenje vrbašani su već prozvali „Aušvic“, zbog specifičnog, prodornog i nepodnošljivog smrada, koji se pruža kilometrima daleko, zavisno od pravca duvanja vetra.

Od inspekcije smo zahtevali da izdaju Nalog za merenje štetnih emisija iz spalione u punom radnom režimu, radi utvrđivanja nivoa štetnog uticaja ovog postrojenja na okolinu i zdravlje ljudi, te radi eventualnog preduzimanja drugih radnji predviđenih Zakonom!

Podsećamo javnost da je ova akcidentna situacija nastala tek po podnošenju Krivične prijave protiv bivšeg dirtektora JAZIP-a u vezi potpisivanja višestruko štetnog Ugovora sa „Eko Vet Plus“ i javno izražene sumnje u pranje novca iz lokalnog budžeta preko ove firme u situaciji kada je bilo očigledno da je spaliona mesecima na minimalnom režimu rada! Tek potom dim i neprijatni mirisi postaju zapaženi od građana, kao i daleko frekventniji dovoz životinjskih lešina hladnjačama iz 18 vojvođanskih opština!

Povećano spaljivanje uginulih životinja pokazalo je svu nesavršenost postrojenja i bezbednosne rizike po zdravlje građana, koji nisu pomenuti u dokumentaciji za izdavanje lokacijske dozvole, koju smo imali prilike da pregledamo!

Zamenik gradonačelnika Novog Sada i poverenik SNS Srđan Kružević, Foto: Fejsbuk

Javno pozivamo i Srđana Kruževića, zamenika gradonačelnika Novog Sada i poverenika SNS, između ostalih i za Opštinu Vrbas, za kojeg pouzdano znamo da ima izvanredan uticaj na donosioce odluka u lokalu, pa i za dolazak „Eko Vet Plus“-a u Vrbas (po pisanju VOICE-a), da malo više dopusti vrbašanima sami da procene korist ili štetu od odluka koje im se nameću, po nekim „višim“ a nama nepoznatim i nevidljivim interesima!

EKOLOŠKI POKRET VRBASA

Ostavite komentar