DRUŠTVO VAŠ GLAS

Ekskluzivno za Jutarnji GLASnik: Dragan je pravi oficir i džentlmen i nikada nije hteo da optuži nikoga za klasičnu „nameštaljku“ oko navodnog „samoubistva“

Ekskluzivno za Jutarnji GLASnik: Dragan je pravi oficir i džentlmen i nikada nije hteo da optuži nikoga za klasičnu „nameštaljku“ oko navodnog „samoubistva“

Reagovanje supruge bivšeg majora Dragana Gligića povodom saopštenja MInistarstva odbrane

„I dok si spreman da daš život za otadžbinu, dobar si… al’ ako im zasmetaš… e onda se spremi za najveća poniženja i najniže udarce“, kaže doskorašnji major Vojske Srbije Dragan Gligić za Jutarnji GLASnik

Povodom nastupa u medijima bivšeg majora Vojske Srbije Dragana Gligića, i posle najave da će 26. septembra u 22h na TV Prvoj u emisiji  „Život priča“, autora Tanje Vojtehovski pričati Dragan Gligić – nekad major, a sada kamiondžija, oglasilo se i Ministarstvo odbrane.

Naime, Dragan Gligić, do skora major Vojske Republike Srbije, objavio je na društvenoj mreži razloge koje je i naveo u svojoj pisanoj ostavci, zašto je napustio poziv za koji je živeo. Veliku buru u javnosti je izazvao kad su pojedini retki mediji, koji se usuđuju da plasiraju i drugačija mišljenja, preneli njegovu objavu.

Ministarstvo odbrane je objavilo saopštenje za medije  koje prenosimo u celosti:

Saopštenje:

„Major Dragan Gligić, kojem je na lični zahtev prestala profesionalna vojna služba 20. jula 2018. godine, tokom profesionalne vojne službe, u više navrata je kršio ne samo vojne, već i civile propise i zakone zbog čega je disciplinski kažnjavan.

Razlozi kojima potkrepljuje svoje “uspone i padove” u karijeri, koje u medijima Gligić navodi tvrdeći da nije imao mogućnosti za napredovanje “zbog opstrukcije i ličnih animoziteta pojedinih nadređenih” nisu tačni. Suprotno tome, on je za svaku ispoljenu vrednost tokom karijere bio stimulisan, adekvatno nagrađivan.

Ističemo da Gligić ni jednom nije konkurisao za karijerna usavršavanja, pa tako nije ni mogao da stekne neophodne zakonske uslove za dalje napredovanje od čina majora.

„Dok ćutiš i trpiš, dobar si…“ govorio je ranije Dragan Gligić za Jutarnji GLASnik

Svoju vojničku karijeru otpočeo je 1997. godine nakon završetka Vojne akademije, u tadašnjoj 549. motorizovanoj brigadi u Prizrenu, kao komandir voda Vojne policije, a službovao je u Prizrenu, Zaječaru i Nišu u jedinicama Vojne policije.

Protiv majora Gligića, dok je bio u činu kapetana, podneta je krivična prijava 2004. godine, koja je odbačena zbog zastarelosti krivičnog dela, te je njegovo napredovanje u službi nastavljeno bez posledica.

Međutim, iz 3.bataljona Vojne policije biva izbačen – prekomandovan u 69. logistički bataljon Mešovite artiljerijske brigade 3. decembra 2012. godine, zbog “narušavanja ugleda i poverenja sredine u kojoj živi i radi”, jer su lični problemi koji su preovladavali počeli negativno da se odražavaju na njegov ugled i autoritet u radnoj sredini. Razlog tome je, sem nedoličnog ponašanja, i to što je napisao oproštajno pismo tadašnjoj supruzi u kome je naveo da hoće da izvrši samoubistvo, nakon čega je i nestao. Celokupan bataljon Vojne policije bio je angažovan u potrazi za njim. U traganje su bili uključeni i pripadnici MUP-a policijske uprave Niš, a potraga je okončana nakon što se on, u vidno alkoholisanom stanju, pojavio sledećeg dana u svojoj kući, što je zabeleženo i u policijskom izveštaju.

Gligić je i tokom dalje službe nastavio sa neprimerenim ponašanjem, sa sklonošću ka prekomernom i čestom konzumiranju alkohola u van radno vreme, što je pratilo i agresivno i nasilničko ponašanje, o čemu postoje i zvanični izveštaju nadležnih organa

Da je i van službe imao problema sa alkoholom postoje podaci u Ministarstvu unutrašnjih poslova. O tome svedoči i činjenica da je, nakon učinjene saobraćajne nezgode 2014. godine, majoru Gligiću određena mera „zadržavanje“ u trajanju od 48 časova, zbog vožnje u alkoholisanom stanju, jer mu je tom prilikom izmereno 1,80 promila alkohola u organizmu.

Služba mu je prestala 20. jula 2018. godine, na lični zahtev, a prilikom prestanka profesionalne vojne službe, razgovor sa njim obavili su komandant bataljona, a kasnije i komandant brigade.

Javno objavljivanje zahteva za prestanak službe na društvenim mrežama, može se posmatrati kao pokušaj prebacivanja sopstvene odgovornosti za zastanak u napredovanju na vojnu sredinu u kojoj je službovao, ali i na Vojsku Srbije u celini.“

Ekskluzivno Jutarnji GLASnik: Dragan je pravi oficir i džentlmen i nikada nije hteo da optuži nikoga za tu klasičnu „nameštaljku“oko navodnog „samoubistva

Ekskluzivno za Jutarnji GLASnik: Reagovanje supruge bivšeg majora Dragana Gligića

„Dragan je u inostranstvu, vozi kamion. Mnogo sam se potresla, zbog ovakve reakcije Iz Ministarstva odbrane, mada je Dragan to i očekivao. Ne možete izneti istinu, a da vas ne napadnu.“

U saopštenju je izneto mnogo laži, zbog kojih ćemo, ukoliko se suprug složi, podneti krivičnu prijavu.

Jedina istina u svim ovim navodima je da je Dragan imao saobraćajnu nesreću, 30.12.2014., ali naglašavam u slobodno vreme, u privatnom autu sa još četvoricom kolega, vojnika. Na sreću niko nije povređen.

Krivične postupke u toku rada u Vojnoj policiji su izmislili i u ime drugih su natovarili Draganu. Svi koji ga poznaju, dobro znaju da nije hteo da bude NATO oficir i da zato nije prihvatao karijerna usavršavanja. „, priča Marija za Jutarnji GLASnik..

Ekskluzivno za Jutarnji GLASnik: Dragan je pravi oficir i džentlmen i nikada nije hteo da optuži nikoga za klasičnu "nameštaljku" oko navodnog "samoubistva"
Dragan Gligić i supruga Marija Foto: Privatna arhiva

Dragan je pravi oficir i džentlmen i nikada nije hteo da optuži nikoga za  klasičnu „nameštaljku“ oko navodnog „samoubistva“

„Molim vas, ja živim sa Draganom i on nikad nije bio suicidna ličnost! Dragan je pravi oficir i džentlmen i zbog toga nikada nikoga nije hteo da optuži za tu klasičnu „nameštaljku“.

Sad kad je već ovo izašlo u javnost, ja moram da ispričam ono što znam.

Grafolog nije potvrdio Draganov rukopis

Draganova bivša supruga je takođe radila u vojsci, i u to vreme je bila u tajnoj ljubavnoj vezi sa jednim podoficirom Vojne policije, njegovim kolegom. Neću da donosim zaključak, ali činjenica je da su hteli da ga kompromituju i degradiraju na poslu sa tim navodnim „oproštajnim pismom“.

Najvažnija činjenica je i da grafolog nije potvrdio Draganov rukopis i onda valjda mora svima da bude sve je jasno“, ispričala je u jednom dahu Marija Gligić, supruga sada bivšeg majora Gligića, čoveka koji je imao hrabrosti da kaže ono što ga je očigledno mučilo kao profesionalnog oficira i čime je poprilično uzdrmao javnost.

Autor: Redakcija Jutarnji GLASnik

Izvor: Jutarnji GLASnik                                    Foto: Privatna arhiva, Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar