Evropska unija ukida pomeranje kazaljki na satu
DRUŠTVO

Evropska unija ukida pomeranje kazaljki na satu

Evropska unija ukida pomeranje kazaljki na satu

Strazbur — Evropska komisija predložila ukidanje pomeranja sata u EU. Državama članicama ostavljeno da same odluče hoće li ostaviti letnje ili zimsko računanje vremena.

Evropska unija ukida pomeranje kazaljki na satu
Pixabay

Kako se navodi u saopštenju, navedeni zakonski predlog teži da osigura da se bilo kakve promene prave na koordinisan način između susednih zemalja kako bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla fragmentacija, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.

„Pomeranje sata mora da prestane u 2019. Države članice bi same trebalo da odluče da li će njihovi gradjani živeti u letnjem ili zimskom vremenu. To je pitanje supsidijarnosti. Očekujem da će Parlament i Savet deliti ovaj stav i naći rešenje koje funkcioniše za naše unutrašnje tržište. Ponestaje nam vremena“, rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u Strazburu.

Vlada Srbije usvojila je nedavno Predlog zakona o računanju vremena, zbog potrebe da Srbija donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena.

Time će se obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji Republike Srbije koje je usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Izvor: B92

Ostavite komentar