DRUŠTVO

Hag: Šešelj kriv za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima

Žalbeno veće mehanizma krivičnih sudova u Hagu ukinulo je oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju, i proglasilo ga je krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima. Šešelju je izrečena kazna na 10 godina zatvora, ali je ona odslužena pošto se u kaznu uračunava vreme koje je lider radikala proveo u pritvoru.

Foto: N1

Žalbeno veće osudilo je Šešelja po tačkama 1, 10, 11 – za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala.

Šešelj je na mitingu SRS, 6. maja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća. To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živelo 80 odsto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza koje je tužilaštvo izvodilo u Hagu.

Žalbeno veće zaključilo je da je Šešeljev govor podstakao nasilje, omalovažavanje hrvatskog stanovništva i kršenje njihovog prava na bezbednost.

Podsetimo, Šešelj je u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom pre dve godine oslobođen po svim tačkama optužnice, ali se tužilaštvo žalilo na presudu.

Šešelj je po tri tačke bio optužen za zločine protiv čovečnosti (progon, deportacija i nečovečno postupanje) i po šest tačaka za kršenja zakona ili običaja ratovanja (ubistvo, mučenje i surovo postupanje, pljackanje, uništavanje verskih ili skolskih objekata…), sve to upereno protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Šešelj je bio optužen da je neposredno izvršio, podsticao, pomagao i podržavao izvršenje tih krivičnih dela, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, sa ciljem trajnog uklanjanja nesrba iz tih krajeva. Radi se o periodu od avgusta 1991. do septembra 1993. godine.

Iako se Šešelj predao 2003. godine, suđenje mu je počelo tek 2006. godine, ali je odmah prekinuto, da bi ponovo startovalo naredne godine. Obeležile su ga brojne Šešeljeve opstrukcije, štrajk glađu, ružne reči koje su se čule u sudnici, ali i činjenica da je 13 godina proveo iza rešetaka i da nijednom nije izlazio.

Pred izricanje presude, Šešelj je jedini put pušten na privremenu slobodu i to zbog bolesti. Po povratku u Beograd izjavio je da je pobedio Tribunal i da ga više ne zanima. I pri tome je ostao do danas, odbijajući svaki razgovor o tome da proces nije gotov i ignorišući zahteve Tužilaštva da se vrati u pritvor.

Zbog toga danas nije bio u Hagu da prati izricanje drugostepene presude, niti je u Hag doputovao iko iz Šešeljevog tima.

Šešelj: Protivpravna presuda, preduzeću mere protiv nje

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je da je presuda koju je protiv njega donelo Žalbeno veće mehanizma u Hagu protivpravna i dodao da će preduzeti određene mere protiv nje.

Vojislav Šeselj kaže da ce podneti zahtev za preispitivanje pravosnažne presude u Hagu. Tvrdi da po anglosaksonskom pravu žalbeno veće nije moglo prvostepenu oslobađajuću da preinači u osuđujuću presudu, već da je moglo samo da traži ponovno suđenje.

Lider SRS- a kaže za N1 da bi sve zločine koje mu Hag stavlja na teret ponovio, ako bi opet bio u prilici.

„Oni su mogli da ukinu presudu i vrate je na ponovni postupak“, kazao je lider radikala i dodao da su drugostepenu presudu protiv njega doneli oni koji ga „nikada u životu i nisu videli“.

Prema njegovim rečima, u Hrtkovcima nikada nije bilo sistematskog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo.

„Raspostranjen i sistematski napad je kada artiljerija tuče, kada minobacači pucaju. Nijedan Hrvat nije proteran sa područja Vojvodine, nego su svi prethodno zamenili stanove i kuće i prošli mnogo bolje od Srba“, rekao je on.

Šešelj je kazao da je „veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da je spreman da u budućnosti višestruko obnovi“.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar