DRUŠTVO EKONOMIJA POLITIKA

Velja Ilić: Vučiću, Krkobabiću ne uništavajte poljoprivredu! Ja vam kažem, neću to da dozvolim, a neće ni srpski seljak. Dosta više!

Velimir Ilić : Ja vam kažem neću to da dozvolim, a neće ni srpski seljak. Dosta više!

Krkobabić bi da vrati zadrugarstvo iz 1947. koje mu je ostalo u lepom sećanju
Srbija nema stručni tim koji može da obnovi zadugarstvo i vrati ljude u sela
Akciznom politikom političari uništavaju srpskog poljoprivrednika

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije ogorčen je zbog politike kojom ova vlast uništava srpskog domaćina. Za Jutarnji GLASnik rekao je mnogo toga što misli o temi koja očigledno ne zabrinjava mnoge, a to je poljoprivreda koja se kontinuinirao uništava u Srbij i obratio se javnosti.

„Politika Vlade Srbije u poljoprivredi je katastrofalna. Samo u 2018. godini Programom Vlade Srbije, koji je „osmislio i realizuje kabinet Milana Krkobabića,“ zadrugama će biti bespovratno dodeljeno 823.515.000 dinara, kako bi se nastavila „započeta misija oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, poznata i kao projekat „500 zadruga u 500 sela“.

Krkobabić drži predavanje poljoprivrednicima

Krkobabić stručnjak? Videli smo šta uradi sa penzijama, sad hoće da uništi poljoprivredu

Srbiji ne treba obnova zadrugarstva iz 1947. godine, koju verovatno pamti ministar Krkobabić. Izabrao je najnerazvijenije okruge da seljacima prodaje njegovu „nauku.“ Ovakvo „masovno učlanjivanje u zadruge“ se svodi na partijsku poslušnost. Crno se piše Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, a u Vojvodini i o preostalim malobrojnim poljoprivrednicima u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, da i ne govorimo. Krkobabić je obećao da će finansijski biti podržan „određeni broj zadruga“, ko da svi imaju vremena da čekaju.
Nema nestručnije osobe i većeg antitalenta za poljoprivredna pitanja, kao što je ministar Krkobabić. Posle njega videli smo šta je bilo sa penzijama, da ne bude tako i sa poljoprivrednicima?
O kojim parama je reč? Šta se tim parama kupuje? U 2018. godini planirano je da bespovratna sredstva dobije oko 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije.

Novoformiranim zadrugama, prema uslovima konkursa, biće dodeljivano do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.
Problem nije u kvantitetu, već u kvalitetu zadruga. To što je po njegovim rečima u 2017, kada je pokrenut projekat „500 zadruga u 500 sela“ u Srbiji je osnovano više od 240 novih zadruga, ništa ne znači bez Poljoprivrednih škola za zadrugare, jer se moderna poljoprivreda zasniva na znanju. Treba uzeti primer Izraela kao poljoprivredne zemlje izrasle na pustinji. Jer su naša sela pretvorena u ništa drugo, nego u pustinje, gde se zemljoradnja i dalje obavlja ralom i plugom, a ne pameću!

Velimir Ilić u zaštiti srpskog domaćina
Batinaši teraju kupce za otkup koji nude veću cenu, kako bi selajak morao da proda po nižoj-kaže Ilić

A za to su potrebne velike pare!
U poljoprivredi je nauka odmakla u svemir, iz satelita se meri i određuje permakultura, biljke se gaje na vodi, na spratovima, u soliterima sunčane energije, biljke se hrane i navodnjavaju kompjuterski, žetve i berbe se odvijaju pod staklenim krovovima tokom čitave godina, dok ministar Krkobabić prodaje seljacima po ko zna koji put prodatu iluziju napretka i prosperiteta.

Čak ni podatak da je u Srbiji nestalo skoro 1.200 sela, i da u 150.000 seoskih kuća niko ne živi, a da 50.000 nema vlasnika Krkobabiću i Vladi koju predstavlja ne znači ništa, ko o čemu on o zadrugama. Čoveče najpre naseli ta domaćinstva omogući da mogu da žive, pomozi da se naprave domaćinstva, da ljudi mogu da rade i zarade, da žive, da školuju decu. Ne on kao papagaj ponavlja teoriju o oživljavanju sela i ravnomernom regionalnom razvoju zemlje, a pare iz budžeta idu za razvoj samo retkim partijskim drugovima, za ko zna kakve dilove. Krkobabić je pun priče o novoj evropskoj zadruzi , što do sada to nismo videli. “Trla baba, odnosno deda lan da mu prođe dan.” Srpski seljak i dalje čeka, a srpska prazna sela i dalje plaču za decom, stokom, zaoranom njivom, usevom…

Velja Ilić: Vučiću, Krkobabiću vratite poljoprivredu domaćinima! Ja vam kažem, neću to da dozvolim, a neće ni srpski seljak. Dosta više!
Velja ILić: Dosta više! Vratite život u sela koja odumiru

Pored Vas i vašeg gubitničkog tima nema nade za sela u Srbiji. Ministre, filozofirate i obmanjujete ovaj narod koji će da sahrani Srbiju, a ne da je „digne na noge“. Vi sahranjujete srpskog seljaka, a ovamo besmisleno trošite pare iz budžeta svake godine da „vratite život u sela koja odumiru“. Mislite da srpski seljak ne vidi šta radite, uzimate monopol nad kupovinom poljoprivrednih proizvoda, dajete najniže cene, kako bi preprodajom dobili što više, jer to je jedino što znate, da otimate vrednim ljudima ono što su uradili i da sebi plaćate luksuz. E pa neće moći, toliko ste preterali da će vam na kraju poljoprivrednici ne samo uništavati voće i povrće, jer neće da vam prodaju u bescenje, već će prestati i da seju. Srpski seljak je navikao da trpi, ali sve ima svoj kraj.

Evo, letos su se žalili poljoprivrednici iz jednog dela Vojvodine da su im pri otkupu šećerne repe, batinaši terali kupce koji su nudili veću cenu, kako bi morali da na kraju prodaju za manju.
Akciznom politikom uništavaju sve u Srbiji. Poljoprivrednici su u još gorem položaju u odnosu na svoje kolege u gotovo svim zemljama u okruženju. To nema nigde, da ratari za gorivo, koje koriste u traktoru ili kombajnu, plaćaju istu akcizu kao bilo koji putnički automobil.

Političari na vlasti uništavaju svojom politikom poljoprivrednike u Srbiji.
I sve je tako, kriminalom i pretnjama ne dozvoljavaju da seljak zaradi svoj mukom zarađen novac. Ja im kažem neću to da dozvolim, a neće ni srpski seljak. Dosta više! Moramo se svi probuditi i sprečiti da bogati pljačkaju siromašne i radne ljude u Srbiji.“-poručuje Velimir Ilić predsednik Nove Srbije.

Autor: Redakcija Jutarnji GLASnik

Izvor: Jutarnji GLASnik                                             Foto: Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar