DRUŠTVO SRBIJA

I dalje se skrivaju imena onih koji otkupljuju švercovano meso

I dalje se skrivaju imena onih koji otkupljuju švercovano meso

Veterinarska inspekcija uništila je više od 23 tone zaplenjenog junećeg mesa iz Brazila, rekli su za „Politiku“ iz Uprave za veterinu.

Policija Jagodine je 11. avgusta u saradnji sa Upravom carine pronašla i zaplenila 23 tone švercovanog mesa, koje je trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.

„Na određenim pakovanjima uočene su deklaracije objekata iz Brazila, od kojih su neka pakovanja još uvek bila u roku trajanja, a nekima je istekao rok i više od šest meseci“, rečeno je u Upravi za veterinu.

Kako objašnjavaju, uvoz mesa u Srbiju može da stiže samo preko odobrenih graničnih prelaza, gde je prisutna granična veterinarska inspekcija.

„Najviše mesa u Srbiju se uvozi iz država članica Evropske unije i manje količine iz CEFTA država, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U 2017. godini u Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka ili 681,8 tona rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa, kao i 27,1 svinjskog, 143 tone ovčjeg i 3,5 tona pilećeg mesa“, rečeno je u Upravi za veterinu.

Povodom ovog slučaja, uhapšen je Đ. L. (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je jagodinska policija. On je uhapšen zbog krijumčarenja, a uz krivičnu prijavu biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu.

Profesor Neđeljko Karabasil, sa katedre za higijenu i kontrolu namirnica Veterinarskog fakulteta kaže, za „Novosti“, da se iza mesa sumnjivog porekla kriju brojni izvori opasnosti. I biološki i hemijski. Od raznih bakterija, parazita, pa do hormona i lekova.

„Nemamo informaciju kako je uzgajana životinja, kako je zaklana i kako je meso rashlađeno. Zbog toga je bitno sprečiti ovakve stvari da ne bi došlo do neke opasnosti“, ističe Karabasil.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da bi bilo dobro da se informacije o otkrivenim firmama, koje se bave švercom mesa, objavljuju javno.

„Često ostajemo uskraćeni za te podatke i javnu osudu nesavesnih trgovaca, a predmeti poput ovog završe na sudu i u postupcima koji dugo traju. Informacije o zaplenama bez podataka ko su počinioci samo uznemiravaju javnost i građane i unose sumnju da na tržištu postoji problem, da država i inspekcije ne rade svoj posao i da nismo sigurni u bezbednost proizvoda koje kupujemo“, kaže Papović.

Papović objašnjava da je to stvar koja se ponavlja više puta i da potrošačima ništa ne znači ako nemamo ime i prezime trgovca i proizvođača.

„Plašim se da se ne ponovi priča od nekoliko ranijih godina kada je direktor Uprave za veterinu bio Zoran Mićović i kada je, takođe sa Kosova, stiglo pileće meso iz Argentine. Rečeno nam je da ćemo informaciju dobiti za nekoliko dana. Kada smo ponovo pozvali, rečeno nam je da je predmet otišao na sud. I nikad nismo dobili informaciju ko je to uradio“, navodi Papović i ističe da su potrošači jedini koji mogu da kazne nesavesnog trgovca.

Dodaje i da je sigurno i da je malo inspektora na terenu i „da bi im trebalo povećati plate da ne bi upadali u zamku da ih neko jeftino kupi“.

Autor: Politika, Novosti

Izvor: 021

Ostavite komentar