DRUŠTVO VESTI

Ideja o kampu nastavak ideje ministra Vulina, sad se moralna podrška skriva

Novinari o kampu (video)

Cvijić: Zatvaranje je zakasnela reakcija države
Gočanin:Da li su to paravojne obuke

Ideja o kampu nastavak ideje ministra Vulina,sad se moralna podrška skriva-kaže organizator kampa

Suprostavljena mišljenja oko kampa na Zlatiboru preneće se na političku scenu

Vuk Cvijić, novinar NIN-a, kaže da je država imala zakasnelu reakciju kad je u pitanju zatvaranje kampa na Zlatiboru na kom su se deca obučavala da upotrebljavaju oružje. Država se pravila kao da se ništa ne dešava osam dana dok se obuka u kampu održavala, dok mediji nisu počeli da izveštavaju o tome, dodaje.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je kamp na Zlatiboru, u kojem su deca učila vojničke veštine, zatvoren i da su deca vraćena kući. Od predsednika smo čuli da „država takve stvari neće tolerisati“.

Vuk Cvijić, novinar NIN-a, kaže da je nejasno što je kamp zatvoren noću, samim tim što su u njemu bila deca. Podseća da je bilo najavljeno više nedelja da će se kamp održati. Zašto je bilo potrebno da taj kamp prođe, pa da reaguje vlast, pita Cvijić koji konstatuje da je u pitanju zakasnela reakcija države.

Nije trebalo dozvoliti da se to desi, a ne da se reaguje kad je sve gotovo, dodaje Cvijić, ističući da se država pravila kao da se ništa ne dešava osam dana dok se obuka u kampu održavala i dok mediji nisu počeli da izveštavaju o tome.

Ideja o kampu nastavak ideje ministra Vulina,sad se moralna podrška skriva

Organizator kampa, Željko Vukelić, iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, govoreći o tom kampu, rekao je da nisu dobili nikakvu podršku „osim moralne“, a to znači – podrška da je to dobra ideja, kaže Cvijić.

Foto: Printscreen

On se pozvao se na konkretnu izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je govorio kako je poželjna predvojnička obuka i naveo da je ideja o kampu nastavak ideje ministra Vulina, dodaje gost Dana uživo. Ipak, Ministarstvo odbrane se ogradilo od slučaja kampa. Možda se situacija promenila – pa kad je izbilo u javnost, ta se moralna podrška skriva, kaže na to Cvijić.

Cvijić pojašnjava da su se u kampu nalazila deca od 10. do 24. godine – samo jedan je imao toliko, a najviše je bilo maloletenika. Na obuci je bilo i deset devojčica i devojka, i 34 dečaka i mladića.

Čudno je, ističe gost N1, u 21. veku obučavati i slati decu na ovakvu obuku.

Vuk Cvijić,novinar NIN

Cvijić kaže da je razgovarao o toj temi sa psiholozima, koji kažu da to nije dobro za decu u tom uzrastu, naročito u današnjoj Srbiji u kojoj se na ulici ljudi obračunavaju bombama, u kojoj imamo izlive nasilja.

Naglašava da u Srbiji, kako kažu stručnjaci, postoji visok stepen vršnjačkog nasilja. Da onda tu decu obučavamo kako da se obračunavaju – ne vidim tu logiku, a logika stručnjaka je da je to opasno, da može da bude okidač, jer deca nisu svesna granica od kojih i kada upotrebljavati oružje ili borilačke veštine, dodaje.

Kaže da u svetu postoje izviđački kampovi, ali da je tamo akcenat na preživljavanju u prirodi i drugim veštinama. Ističe da je u kampu bilo i korisnih stvari za decu, ali da mu „para uši“ ta obuka za upotrebu oružja.

Rodoljublje se pokazuje na mnoge druge načine, u 21. veku treba da damo deci izbor, da oni izaberu način na koji će to da pokažu, istakao je.

Cvijić kaže da je jedna sumnjiva komponenta i ideološka – kakva je tamo ideologija i šta se to tamo uči. „Rekli su mi da su to oslobodilački ratovi Srbije, srpsko-ruski odnosi, da se prikazuju ratni filmovi, ali šta se tačno tamo priča i kakvi su razgovori sa ruskim veteranima, o tome se ne zna“.

Deca nisu svesna granica-kada upotrebljavati oružje ili borilačke veštine

Cvijić kaže da se boji da će ovaj problem da se prenese na politički teren i na prepucavanja. „Pretpostavljam da predsednik opštine Čajetina računa da će na ovaj način i za stranu koju on zastupa skupiti političke poene“.

Gočanin: Postavlja se pitanje da li su to paravojne obuke

Novinarka Radija Slobodna Evropa Sonja Gočanin kaže da su im organizatori najpre rekli da ne mogu da uđu u kamp, jer su bili nezadovoljni prethodnim izveštavanjem RSE o ruskom kampu, u koji su išla deca iz Srbije i gde su obučavana vojničkim veštinama. Oni su smatrali da nije na jasan način rečeno da su u pitanju replike, kaže Gočanin dodajući da im je kasnije, zahvaljujući kolegama, omogućen ulazak.

RSE je u vezi sa ovim kampom, početkom sedmice, postavio pitanje Ministarstvu odbrane i Ministarstvu rada, a odgovor iz MO je bio da to ministarstvo organizaciono ne učestvuje u tom projektu, prenela je gošća Dana uživo.

Gočanin ističe da su deca imala i vatrogasnu obuku, što govori o tome da postoji saradnja institucija i samog kampa.

U razgovoru sa decom i sa nekim od roditeljima, kako prenosi, saznali su da se oni nisu osećali ugroženo i da čak nisu ni razumeli zašto se mediji toliko bave time.

Proverili smo oružje, videli smo da su to gumovne, vežbovne puške koje je koristila Vojska Jugoslavije, navodi novinarka RSE koja dodaje da su deca bila obučena u uniforme koje je koristila Vojska Jugoslavije. Dodaje da su puške, iako od gume, teške.

Ona navodi da je problematičan taj vojnički duh koji je postojao u kampu i prenosi da su kad je Milan Stamatović (Zdrava Srbija, predsednik opštine Čajetina) došao, oni su bili u stroju. Smatra da je kamp bio veličanje vojničkog života jer su deca obučena u uniforme.

Govoreći o ulozi u kampu ruskih instruktora iz NVO ENOT korpa, za koju ukrajinski mediji tvrde da je privatna vojna kompanija angažovana i na istoku Ukrajine, Gočanin kaže da oni sebe nazivaju nevladinom orgaizacijom, a da su bila prisutna dva instruktora. Dodaje da RSE nema informaciju da je reč o ljudima koji su ratovali u Ukrajini.

Paravojni kamp za decu na Zlatiboru?
Šta kažu ruski instruktori?

Cvijić kaže da je pričao sa ruskim instruktorima, koji su došli iz ENOT korpusa, koji su se samo predstavili i rekli da su Ukrajini, kao organizacija, imali samo humanitarno delovanje, ali da jesu neki članovi udruženja učestvovali u borbama.

Kaže da je teško definisati šta su i jedan i drugi kamp (u Srbiji i u Rusiji), jer ako je vojni kamp to bi podrazumevalo i neku podršku VS, ali vidimo da se Ministarstvo odbrane od toga ograđuje.

Postavlja se pitanje da li se može, onda, reći da su to paravojne obuke, kako vidimo ne postoji deklarativna podrška Ministarstva odbrane, kaže gošća N1.

Ocenjuje da se model kampa preneo iz Rusije, s tim što u Rusiji postoji drugačija klima za to, jer postoji patriotski državni program. U Srbiji ne postoji ta jasna podrška države, mi imamo čak i neke propise, koji su u začetku i prednacrti, koji zabranjuju da se deca obučavaju o naoružanju, ističe Gočanin, dodajući i da međunarodne konvencije zabranjuju te vrste obuka.

„Jedna vrsta uveravanja predsednika opštine Čajetina gospodina Stamatovića je da će ovaj kamp ostati tradicija, to je rečeno pre zatvaranja kampa. Mi ne možemo sada da predvidimo kako će se to dalje odvijati i da li će ova tema biti što može predstavljati problem će se prenositi na taj politički teren ondnosno odnosa vlasti i opozicije“, kaže Gočanin.

Izvor:N1 Foto:Printscreen

Ostavite komentar