DRUŠTVO SRBIJA

Ima li u Srbiji instutucija? Preti samospaljivanjem zbog prepolovljene penzije (VIDEO)

Preti samospaljivanjem zbog prepolovljene penzije (VIDEO)

Dođe tako vreme kada nam život lupi šamar od koga nam se sruši svet

Jovan Mitić (68) iz Turekovca kod Leskovca osam dana protestuje u centru grada na nekoliko lokacija, zato što mu je iznenada skoro prepolovljena minimalna domaća penzija, sa 13.682 na 8.100 dinara, i preti samospaljivanjem.

Sedi bos na stepenicama, povijenih leđa i glave i zuri u beton. „Cipele idu iza mene“, osvrće se, ali mi cipele ne vidimo. Jedva pristaje na razgovor. Život je, kaže, izgubio smisao.

„Protestovaću još nekoliko dana a posle ću kupiti kantu benzina i spaliću se na aerodromu“, da nekog ne povredim ovde u centru“, veli.

Ovaj suprug i otac radio je kao vozač u davno ugašenom preduzeću „Jugekspres“, a kasnije je nešto više od četiri godine vozio kamion u „Pežou“ u Francuskoj.

„Te četiri i nešto godine nisam ni jednom došao u Leskovac, ni jednom video porodicu, radio sam dan i noć“, priča.

Ostvario je pravo i na domaću i na inostranu penziju, od 80 evra. Primao jedno vreme obe penzije u punom iznosu, a onda je iznenada dobio rešenje kojim mu se domaća penzija umanjuje sa 13.682 na 8.100 dinara. Ne zna iz kojih razloga. Traže da vrati i deo onoga što je primao.

Jovan Mitić (68) iz Turekovca kod Leskovca

„Davali su mu neka objašnjenja iz kojih sam shvatio da mi smeta inostrana penzija, pa mi je zbog toga umanjena domaća. Kakva je to glupost, pa ja sam obe zaradio, radeći bez dana bolovanja. Ne razumem državu, ne razumem zakone, ništa mi nije jasno, osim da nas troje ne možemo da živimo sa ovom bedom“, priča dok gleda u otečena stopla na ledenom betonu.

Mitićeva supruga ne radi, izgubila je posao, bolesna je, a sin pokušava da obrađuje malo porodično poljoprivredno zemljište od čega „nema vajde“.

Ljudi koji su upućeni u zakone, a koji nemaju odobrenje da javno govore, kažu da je u ovom slučaju urađeno sve po zakonu jer:

„Kada zbir domaće i inostrane penzije prelazi visinu minimalne penzije iz radnog odnosa, onda se umanjuje domaća penzija“, zakonsko objašnjenje koje ni nama nije jasno.

A za tih 80 evra koliko Jović mesečno prima iz inostranstva, godišnje mora da potroši 110 evra na papirologiju s prevodom, kojom dokazuje državi Francuskoj da je još živ.

Živ je i ogorčen na sospstvenu državu i valsti koje su donosile takve zkone „da dodatno unište sirotinju“.

„Sramota me je, sramota me je od prijatelja što sam došao u ovakvu sutuaciju, sramota me kada odem na šalter u banku da podignem 4.000 dinara jedan deo penzije. A nekada sam bio veliki radnik, domaćin…Sramota me je što sam ovde“, kaže i tu prekida priču.

Video:Penzioner iz Leskovca

Izvor: JuGmedija Foto: Screenshot

Ostavite komentar