DRUŠTVO SRBIJA ŽIVOT

Istraživanje zaštitnika građana u školama: Propusti u inkluziji

ISTRAŽIVANjE ZAŠTITNIKA GRAĐANA U ŠKOLAMA: Propusti u inkluziji

SKANDAL U OŠ „BRANKO RADIČEVIĆ“
Učiteljica snimala autističnu devojčicu dok je plakala, htela da „dokaže“ da nije za školu

Ombudsman Zoran Pašalić izjavio da nije zadovoljan rezultatima koje je do sada postiglo inkluzivno obrazovanje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je u sredu da nije zadovoljan rezultatima koje je do sada postiglo inkluzivno obrazovanje. Naglasio je da su mnoge škole samo delimično, a ne u potpunosti ispunile zahteve za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

Na konferenciji za medije predstavio je rezultate izveštaja Zaštitnik građana o uslugama dodatne podrške deci i učenicima u obrazovanju. Rezultati istraživanja pokazali su da opštine najčešće pružaju pomoć u vidu besplatnog ili povoljnijeg prevoza i ishrane. Deca sa smetnjama u razvoju pored prevoza imaju još i ličnog pratioca, a neki i pedagoškog asistenta.

Siromašnoj deci se pruža pomoć još i u vidu besplatnih udžbenika i školskog pribora, zatim boravka u predškolskoj ustanovi i u domu, dok deca romske nacionalnosti imaju samo usluge za smanjenje posledica siromaštva. Učenici koja žive u udaljenim krajevima imaju obezbeđen prevoz, a talentovani đaci dobijaju podršku, finansijsku ili nagradnu.

Zaštitnik građana je istraživanje sproveo uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 145 lokalnih samouprava i 48 škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

OŠ „Branko Radičević“ u Ravnom Selu, u opštini Vrbas 

A koliko problema postoji sa inkluzijom potvrđuje i događaj početkom novembra kada je učiteljica u OŠ „Branko Radičević“ u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, snimala autističnu devojčicu, učenicu četvrtog razreda, kako bi dokazala da dete nije za inkluzivnu nastavu i da je treba isključiti iz škole.(Večernje novosti)

SKANDAL U OŠ „BRANKO RADIČEVIĆ“
Učiteljica snimala autističnu devojčicu dok je plakala, htela da „dokaže“ da nije za školu

Direktor je protiv učiteljice podneo krivičnu prijavu, a Humanitarno kulturno društvo „Multiart“ iz Vrbasa, koje brine o deci s posebnim potrebama, zahteva da bude sankcionisan i drugi prosvetni radnik, jer je držao devojčicu dok ju je koleginica snimala.

Prema rečima direktora škole Vladimira Kaljevića, majka devojčice, za koju ističe da je vrlo odgovoran roditelj, javila je personalnom asistentu da će kasniti dvadesetak minuta u dolasku po dete. Međutim, devojčica, koja je navikla da majka dolazi odmah po završetku časova, briznula je u plač i burno reagovala, a učiteljica, koja nije njen odeljenski starešina, uzela je telefon i počela da je snima.

SKANDAL U OŠ „BRANKO RADIČEVIĆ“ Učiteljica snimala autističnu devojčicu dok je plakala, htela da „dokaže“ da nije za školu

Devojčicu je to dodatno uznemirilo, a sve vreme ju je držao njen učitelj, koji je uplakano dete preuzeo od personalnog asistenta. Učiteljica, koja je snimala dete, doskorašnji je direktor OŠ „Branko Radičević“, a učitelj pređašnji.

On kaže da je nedopustivim snimanjem deteta naneta bruka školi, zbog čega je pripremljen i disciplinski postupak, čije će aktiviranje zavisiti od reakcije javnog tužioca, kojem je podneta prijava protiv učiteljice. Direktor navodi i da je devojčica premeštena u drugo odeljenje.

Društvo „Multiart“ je oštro osudilo snimanje deteta, naglašavajući da Srbija ima vrlo jasan i strogo definisan Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba s invaliditetom.

– Ako je dete primljenu u inkluzivnu nastavu na osnovu stručnog mišljenja psihologa i pedagoga, onda to niko drugi ne može da ospori, a pogotovo ne da prikuplja dokaze da se dete izbaci iz škole – rekao je Boris Bijelović, potpredsednik UO i koordinator programskih aktivnosti sa decom u „Multiartu“.

ADVOKATSKA POMOĆ PORODICI

Majka, koja je želela da ostane anonimna, kazala je da neće pokretati privatnu tužbu zbog snimanja deteta, jer smatra da je dovoljno što je škola podnela prijavu. „Multiart“ i Savez udruženja Srbije za podršku osobama sa autizmom ponudili su besplatnu advokatsku pomoć ako porodica devojčice bude izložena bilo kakvom pritisku.

Izvor: Večernje Novosti                                                                    Foto:Pixabay

Ostavite komentar