DRUŠTVO VESTI

Jelisaveta Karađorđević prodala vilu „Crnogorka“ u Užičkoj 1 na Dedinju

Jelisaveta Karađorđević prodala vilu „Crnogorka“ u Užičkoj 1 na Dedinju

Jelisaveta Karađorđević nije više vlasnik rezidencije na Dedinju. Novi vlasnik iz Engleske gradiće više manjih kuća na imanju.

Screenshot

Princeza Jelisaveta Karađorđević prodala je vilu „Crnogorka“ u Užičkoj 1 na Dedinju! Novi vlasnik, prema podacima katastra, jeste „Princes park d.o.o.“ iz Zemuna.

Njen zastupnik Slobodan Petrović, bivši direktor „Imleka“, rekao je, za „Večernje novosti“,da je kupac vile i placa zapravo jedan engleski investicioni fond. Otkrio je i da će „Crnogorka“ biti srušena, a da će na otkupljenom zemljištu biti izgrađeno više manjih vila.

Ovu vilu u Užičkoj 1, u zoni rezidencijalnih objekata na Dedinju, princeza Jelisaveta i njen rođeni brat Aleksandar dobili su u procesu restitucije krajem 2013, a do početka jula 2014. u njoj je bila Ambasada Crne Gore. Koliko je koštala, ostaje tajna, ali je u oglasu agencije navedena početna cena od 3.990.000 evra.

Screenshot

„Cena vile i ukupno 1,4 hektara zemljišta bila je mnogo viša, a kupac je engleski investicioni fond“, potvrdio je Petrović.

Budući da je vila „Crnogorka“ u lošem stanju, novi vlasnici nameravaju da je sruše i izgrade kompleks manjih vila. U toku je izrada projekta, a radovi bi trebalo da počnu sledeće godine.

Agencija za restituciju je prvostepeno rešenje o vraćanju vile „Crnogorka“ donela u junu 2013, na osnovu zahteva koji su naslednici kneza namesnika Pavla Karađorđevića i njegove supruge kneginje Olge podneli 8. novembra 2012. Rešenje je postalo pravosnažno krajem 2013. i od tada do polovine naredne godine trajali su pregovori da se Ambasadi Crne Gore obezbedi adekvatan smeštaj u Beogradu. Vlade Srbije i Crne Gore potpisale su Sporazum o reciprocitetu, po kom su razmenjene nepokretnosti, pa je Crna Gora dobila kuću u Čakorskoj 2, takođe na Dedinju.

Vilu „Crnogorku“ kupila je kneginja Olga, marta 1940. Želela je da se ona i knez Pavle, kada prestolonaslednik Petar postane punoletan, presele u dvorac na Brdu kod Kranja, a da ovde borave kada su u Beogradu. Jelisaveta je prve četiri godine života provela u ovoj vili.

Izvor: Mondo

Ostavite komentar