DRUŠTVO

Još jedna porodica u kandžama javnog izvršitelja

Porodica Petrović iz Niša zbog duga investitora mogla bi da ostane bez stana koji su od njega kupili još pre petnaest godina. Kada je stigla presuda da stan konačno mogu da uknjiže na svoje ime, u katastru ih je sačekala zabrana koju je na uknjiženje stavio izvršitelj.
Foto: Screenshot/ N1

Da su pre 15 godina kupili stan Petrovići dokazuju priznanicom o uplati koja je overena u sudu i overenom pravosnažnom presudom. Zbog problema sa investitorom stan nisu mogli odmah da uknjiže, pa su pokrenuli sudski spor, ali, pre nego je stigla presuda u njihovu korist izvršitelj je zaplenio stan.

Advokatica Danijela Gruičić, Foto: Screenshot/ N1

„Javni izvršitelj nas je juče obavestio da njega ne zanima naša presuda i da je za njega bitno što je izvršni dužnik uknjižen u katastru“, kaže advokatica Danijela Gruičić.

Izvršni dužnik je investitor, čiji dug od 2.500 evra sada treba da se pokrije prodajom stana koji je on prodao Petrovićima. U ovoj porodici prosvetnih radnika kažu da je situacija u kojoj se prodaje ono što su kupili i mogućnost da ostanu bez stana za koji još isplaćuju kredite, nezamisliva.

U kandžama izvršitelja Moravka Petrović, Foto: Screenshot/ N1

„Mi smo mislili da su svi ljudi pošteni. Sada se dogodilo nešto suprotno, što mi ne možemo da podnesemo. To se odražava na naše zdravlje. Svi smo pod stresom u kući, ne spavamo“, rekla je Moravka Petrović.

U advokatskoj kancelariji koja ih zastupa kažu da još nisu potrošili sva pravna sredstva, a najvažnije jeste predlog za određivanje privremene mere.

„…Kojom ćemo tražiti od Suda da zabrani dalje sprovođenje izvršenja na predmetnom stanu i zabrani dalje sprovođenje izvršenja na predmetnom stanu i naložiti javnom izvršitelju Miljanu Trajkoviću da povuče zahtev za zabeležbu sprovođenja izvršenja na stanu Zorana Petrovića“, kaže advokatica Gruičić.

Bez te hitne privremene mere Suda, izvršitelja nijedan zakon ne sprečava da na svakih sedam dana oglašava licitaciju. Stan koji su Petrovići pre 15 godina platili 20.000 evra na prvoj licitaciji košta duplo manje, a advokatica porodice kaže da će na sledećoj neko imati prilike da stan od 30 kvadrata plati 6.000 evra. Petrovići, međutim, ne znaju ni kada je licitacija.

„Dva sata smo juče proveli u Sudu i molili nadležne koji stavljaju papire na oglasnu tablu da nam pokažu gde se to izlaže. Niko nije hteo da nam izađe u susret. Rekao je da je to veliki posao, da ima mnogo papira i sad ne znamo ništa niti možemo da saznamo kad će biti sledeća licitacija“, kaže Moravka Petrović.

Porodica Petrović, Foto: Screenshot/ N1

Kažu da su do te informacije lako došli zainteresovani kupci. Kada je licitacija zna i izvršitelj. On, međutim, na pozive N1 nije odgovorio.

U obe kancelarije su rekli da ima mnogo posla i da nije dolazio. Ostavili smo broj telefona i pitanja, ali do sada nije odgovorio.

Izvor: N1/ Gordana Bjeletić

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar