DRUŠTVO MUZIKA

„Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“ – Gastarbajterski hor iz Beča nastupa u Beogradu

Bečki hor „29. novembar“, nastupiće, u okviru pratećeg programa izložbe „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“ 29. aprila u Muzeju Jugoslavije, što će biti i njegovo prvo gostovanje u Beogradu.

Foto: My space

Članovi hora okupili su se pre šest godina i neguju antifašistički, radnički i gastarbajterski repertoar na nekoliko jezika, saopštio je danas Muzej Jugoslavije.

Pevački ansambl specifičan je po tome što u njemu može da peva svako, bez obzira na muzički talenat, navodi se u saopštenju.

Hor „29. novembar“ osnovan je u Beču kao muzičko-umetnički projekat Aleksandra Nikolića i Saše Miletića, posvećen nasleđu jugoslovenskih partizanskih i antifašističkih pesama u kontekstu novih migracijskih procesa u Austriji.

Vremenom i s promenama u sastavu članstva, repertoar hora znatno se proširio i obuhvata pesme na 13 jezika.

Hor je učestvovao u velikom nizu koncerata, akcija, intervencija, demonstracija i performansa, uključujući „Gastarbajteroperu“ u okviru festivala „Wiener Festwochen“, radionicu prevođenja repertoara na romski jezik u sklopu festivala WienWoće u projektu „Jailbreak“ o migraciji i zatvorskom sistemu u Austriji.

Hor je 29. novembar 2015. godine pokrenuo Festival alternativnih horova (FAC) koji je, održan dvaput, ugostio samoorganizovane i aktivističke horove iz Austrije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Izložba „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“, posvećena radnicima iz Jugoslavije na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj, otvorena je polovinom decembra prošle godine u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Prvi put u domaćoj muzejskoj praksi, izložba obrađuje temu gastarbajtera u želji da osvetli segment te manje-više negirane istorije ljudi, koji su sterotipizirani i kojima je osporavana uloga u kulturnom i privrednom razvoju Jugoslavije, saopštio je Muzej.

Izložba je deo šireg istraživačkog projekta, povezanog s dva značajna datuma: pet decenija od potpisivanja Sporazuma Jugoslavije sa Austrijom iz 1966. godne o angažovanju radne snage, i 48 godina od potpisivanja takvog sporazuma Jugoslavije s Nemačkom, 1968. godine.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Austrijskog kulturnog foruma i Instituta Gete.

Izvor: N1/ Beta

Ostavite komentar