DRUŠTVO

Jusufspahić: U ime Hrista nisu rušili! Vlast ne poštuje datu reč

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić izjavio je za Insjader.net da je za verski objekat koji je noćas srušen u Zemun Polju podnet zahtev za legalizaciju, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih.

Foto: N1

„Razočarani smo u smislu da smo mi vaspitani da poštujemo datu reč i nije mi jasno po čijoj veri su noćas postupali, u ime čijih interesa? U ime Hrista – nisu“, rekao je Jusufspahić za Insajder.net povodom rušenja objekta Islamske zajednice u Zemun Polju.

Jusufspahić navodi da je predstavnicima Islamske zajednice glavna inspektora na terenu rekla da se oni povlače, a da će naredne nedelje predstavnici Islamske zajednice biti pozvani da se dogovore.

“Jučerašnja situacija je izgledala kao da smo izgradili tržni centar na sred Terazija, a ne molitveni prostor. To nije ni džamija. I nalazi se 300 metara od pravoslavne crkve koja takođe nema dozvolu i u naselju u kojem većina kuća nije legalizovana. Jutrošnje rušenje govori da smo juče razgovarali s ljudima koji ne drže reč“, kaže Jusufspahić.

On je ponovio da za 45 godina koliko živi u Beogradu, Islamska zajednica nikada nije dobila nijednu dozvolu za gradnju verskog objekta. Dodaje da je u slučaju srušenog objekta podnet zahtev za legalizaciju i prateća dokumentacija, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih.

On smatra indikativnim to što nelegalno izgrađena zgrada univerziteta Muamera Zukorlića koji je poslanik u Skupštini Srbije, a koja se nalazi u samom centru Novog Pazara ima zaštitu države.

Jusufspahić poručuje da je razočaran, ali da Islamska zajednica neće dati povoda za bilo kakvu satanizaciju.

IzuS: Pokazatelj primene dvojnih standarda

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) najoštrije je osudio rušenje objekta u Zemun Polju. Islamska zajednica u Srbiji, koja ne priznaje Islamsku zajednicu Srbije pod čijim je okriljem sporni objekat, ocenila je u saopštenju da je rušenje muslimanske bogomolje „još jedan“ pokazatelj primene dvojnih standarda na štetu islamskih vernika.

„Posebno nam teško pada što je slika srušene džamije iz Beograda otišla u svet umesto ramazanske čestitke“, navodi se u saopštenju.

IzuS je pozvala vernike na uzdržanost, a državne organe da što pre počnu razgovore radi rešavanja nagomilanih problema pripadnika Islamske zajednice u Srbiji.

„Istovremeno podsećamo da je povratak jedinstva Islamske zajednice jedini garant ostvarenja normalnog ambijenta u kome će muslimani ostvarivati sva svoja prava i biti konstruktivni faktor države i društva“, navodi se u saopštenju.

Omerović: Strašna, opasna i neoprostiva greška

Predsednik Skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović saopštio je da je rušenje molitvenog doma za muslimanske vernike u Zemun Polju, strašna, opasna i neoprostiva greška lokalnih vlasti.

“Dosledna primena zakona u borbi protiv divlje gradnje je naravno nešto što svako normalan podržava. Ali država i njeni organi ne smeju da selektivno primenjuju zakon. Nekome se dozvoljava da gradi bez dozvole u centru Novog Pazara, a IZ na njenom zemljištu u Zemun Polju, to se ruši u gluvo doba noći”, naveo je Omerović.

On se u pisanoj izjavi pita koliko osećaja, sluha i takta imaju oni koji su izabrali da sruše objekat samo dan pre početka svetog meseca Ramazana.

Omerović trži da se hitno kroz razgovore dođe do legalnog rešenja za izgradnju objekta za potrebe muslimanskih vernika.

Izvor: N1/Beta,  Insajder.net

Ostavite komentar